00-mestanЗдравният министър надул броя на нападенията над лекари, ДПС обмисля вот на недоверие

ДПС призова премиера Бойко Борисов да поиска оставката на здравния министър Петър Москов заради лъжа, изречена от трибуната на парламента. Ако премиерът не стори това, ДПС ще започне консултации за вот на недоверие, обяви лидерът на движението Лютви Местан на брифинг в централата на партията. Местан изнесе пред журналистите данни от запитване до министъра на вътрешните работи за случаите на нападения над лекари, които от началото на 2014 година до 17 декември са 17 на брой, а не както е съобщил Москов – 225.
„Бихме искали да ви информираме за отговора на министър Вучков на наш въпрос, зададен преди месец относно статистиката за нападения над лекари и други медицински специалисти от Спешна помощ, на които министърът на здравеопазването се беше позовал в свои публични изяви“, обяви в началото на брифинга Местан и продължи: „От високата трибуна на Народното събрание министър Москов заяви, че статистиката е ужасяваща, защото има регистрирани 225 нападения над лекари. Обръщам внимание върху две думи – статистика и регистрирани. Ние заявихме принципна позиция, че това е грамаден проблем, с който наш политически и граждански дълг е да се преборим“, припомни Местан.
Според него, дори един лекар да е нападнат, това е огромен проблем на българското общество и този въпрос стои над политическите различия. „Министърът далеч не е сам в защита на лекарите – всички сме на тяхна страна“, потвърди лидерът на ДПС, но обяви, че е „много важно един министър да не лъже“, а да представя коректно реалната картина на проблема.
„Обърнахме се към министъра на вътрешните работи, който води регистър на престъпления, който е компетентният орган и го попитахме верни ли са твърденията на министър Москов, че има регистрирани 225 нападения над екипи на Спешна помощ и второ – дали при регистрирането на нарушение на обществения ред се отразява етнорелигиозният произход на извършителя“, разказа Местан, след което изчете отговора на Вучков.
МВР не е предоставяло данни на Министерство на здравеопазването, цитира той и попита за каква статистика говори Москов. В областните дирекции на МВР от началото на 2014 г. са регистрирани следните случаи с медицински екипи – четири в Плевен (заплахи), три във Видин със служебни автомобили, четири инцидента в Ловеч, свързани със счупени стъкла, едно нападение над фелдшер в Кюстендил, три случая на вербално нападение в Благоевград, един случай на лека телесна повреда в Силистра, изброи Местан.
Случаите са общо 17, посочи той и обяви, че няма да ги диференцира, защото дори вербалните нападения представляват огромен проблем и извършителят трябва да бъде преследван. „Какво показва разликата от 17 случая, за които говори министър Вучков за цялата 2014 година до 17 декември, до 225 случая?“, попита Местан. „Ако сме съвсем точни, би трябвало да попитаме кой от двамата лъже – министър Москов или министър Вучков“, добави той и подчерта, че няма основание да се съмнява в писмения отговор от Вучков.
„Въпросът е какво цели министър Москов с това лъжливо твърдение за 225 регистрирани нападения. Разликата от 17 до 225 проявява механизмите на едно изключително опасно манипулиране на общественото мнение, което се изразява в изграждане на образа на врага, с който носителят на доброто трябва да се пребори. Това е героичният министър, който се бори с едно страшно зло“, каза Местан. Според него тази манипулация не е безобидна, защото на основата на измислена статистика, Москов е разгърнал цяла кампания за прехвърляне на вината от няколко извършители върху цял етнос. „На тази база той си позволи за оприличи представители на ромския етнос като хора, които са „избрали да живеят като скотове и за това ще бъдат третирани като такива“, припомни Местан.

20.01.2015  Vsekiden.com