000-david-camerunНад 200 разрешителни за продажба на оръжия на Русия, в това число и оборудване за изстрелване на ракети, все още са в сила въпреки твърденията на британския премиер Дейвид Камерън, че Лондон е въвел пълно оръжейно ембарго на Москва. Това става ясно от доклад на депутати от камарата на общините (долната камара на парламента), цитиран от британския вестник „Гардиън“.

В понеделник Дейвид Камерън заяви пред камарата на общините, че „бъдещи военни продажби от която и да е страна от Европа не трябва да бъдат осъществявани. Ние вече спряхме тези от Великобритания“. По-рано през март тогавашният външен министър Уилям Хейг обяви спирането на всички лицензи за износ на военна техника за руските въоръжени сили, която може да се използва срещу Украйна.

Сред разрешителните, чиято стойност е най-малко 123 млн. паунда (почти 156 млн. евро), има такива за оборудване за изстрелване и контролиране на ракети, части за военни хеликоптери, ракети земя-земя, апаратура за комуникация, муниции и други.

Председателят на комисията на камарата на общините за контрол на оръжията Джон Стенли е изпратил запитване до новия външен министър на Великобритания Филип Хамънд защо от общо 285 разрешителни за продажба на оръжия на Русия едва 34 са били замразени или анулирани.

Според Стенли, който е член на Консервативната партия на премиера Камерън, и другите депутати от комисията, правителството „ще е добре да признае вътрешния конфликт между насърчаването на износа на оръжия за авторитарни режими и силните критики срещу неспазването на човешките права в тях“.

Народните представители от комисията призоваха за по-строг контрол на продажбата на оръжия. Според тях над 3000 лиценза на стойност 12 млрд. паунда (малко над 15 млрд. евро) са издадени на 28 страни, в които според външното министерство има незачитане на човешките права. Сред тях са Израел, Саудитска Арабия, Египет и Шри Ланка.

Комисията остро разкритикува и даването на лиценз за продажба на химикали с двойна употреба на Сирия. Според доклада между 2004 и 2010 г. са били разрешени пет такива продажби. Настоящият кабинет на Камерън също е одобрил две, които според комисията могат да се определят като „безотговорни“.

Говорител на британското правителство заяви, че всяка молба за получаване на лиценз за продажба се разглежда според международни критерии и винаги се обръща внимание на спазването на човешките права. Според него докладът на комисията обхваща износа през 2013 г., преди да влязат в сила санкциите срещу Русия. Говорителят допълни още, че всички разрешителни ще бъдат преразгледани.

Колкото до лицензите за пушки и муниции, управляващите уточниха, че те са предимно за ловна и спортна цел и няма реална опасност да се използват от руската армия.

Дневник  23 юли 2014
снимка: Ройтерс