radan-kanevБългарите не дадоха мнозинство на ГЕРБ, защото си знаят дереджето при управлението му, заяви Радан Кънев

Шанс за разпадане на Реформаторския блок може да се върти само в главите на безумци, заяви Радан Кънев и добави, че ще „извиват ръце“ за отмяна на лоши практики
Днес се очаква лидерите на партиите в Блока да определят приоритетите си в предстоящите преговори с ГЕРБ за евентуално сформиране на кабинет.

След изборите водачите в РБ се разминаха в позициите си дали да подкрепят Бойко Борисов за премиер, което доведе до напрежение. Заговори се дори за разцепление.

Вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев не отиде на първата среща на лидерите след изборите, защото още не всички партии в РБ имали позиция, и заяви, че „лидерските импровизации са недопустими“. Днес той ще участва в разговорите.

Пред bTV Кънев обясни, че общото в РБ е повече от различията. А разликата в сигналите от страната на лидерите по отношение на Борисов обясни с ”емоционални изказвания на хора, които са малко превъзбудени и отдавна не са помирисвали власт”.

Лидерът на ДСБ добави, че в РБ има видими различия, но те „не се замитат под масата” – практика популярна на Запад. Той е уверен, че РБ ще може да формира обща позиция, след като всяка от партиите е оформила своя.
Мнение:
ГЕРБ иска широка коалиция, начело с Бойко Борисов (а не тройна, за да не го сполети лошата участ на БСП през 2005 и 2013 г.), толкова широка, колкото би могла да е една „коалиция на желаещите”. Широка коалиция, която не предполага задължително да се подпише споразумение. И трябва да кажем, че желаещи да влязат в нея изобщо не липсват, смущава ги само сянката на Генерала. Ала при общото нежелание за нови избори, много вероятно е в самите партии (без БСП) да се формират разни мини-коалиции на властта.

„Преди да имаме позициите на всички партии, разговорът (по отношение на кабинет начело с Борисов) е научно-популярен. РБ е за това да има правителство, но той може да участва единствено в реформаторско управление – безусловно ангажирано с реформа в правосъдието, администрацията, обществените поръчки, разследване на „Южен поток” и КТБ“, обясни Кънев, който досега единствен от РБ обяви, че няма да подкрепи кабинет, оглавен от Борисов.

Според него не може правителство на малцинството да е реформаторско, както и такова с мнозинство, което зависи от БСП и ДПС, тъй като последните две партии са „причинители”.

„Вие виждате ли Бойко Борисов като гарант за реформи?”, попита Кънев.

Той подчерта, че реформи се правят от парламента, а не от правителството.
По думите му българите не са дали мнозинство на ГЕРБ, защото си знаят дереджето при управлението му.

По повод коментарите на Борисов, че РБ нямат право да му извиват ръцете, защото са по-малка партия, а ГЕРБ е победител, лидерът на ДСБ коментира:

„Ако извиването на ръце е да променяме лоши практики, да, ще извиваме ръце, та ще пукат. Ако извиването на ръце е да променяме правосъдието, то ще извиваме ръце, та ще пукат“.

Кънев категорично отрече да е вярно казаното от Божидар Лукарски за предизборен „трик“ по отношение на Борисов, и изрази надежда, че лидерът на СДС ще успее да излезе от тази ситуация.

Вчера Петър Москов от ДСБ заяви, че Лукарски трябва да бъде санкциониран и че ако продължава така, пътищата им ще се разделят.

9 октомври 2014