P1090941Краят на учебната година се превърна в очаквано, мило тържество за ученици и учители, гости и родители на децата от ОУ „Д-р Петър Берон“ в сливенското село Жельо войвода.
Подготовката на празника, осмислила настроението и труда на всички, вървеше към своя край, когато към домакините се присъединиха и „другите” автори на празничните мигове – представителите на Ромска академия за култура и образование. Всъщност, от няколко месеца те са неотменна част от колектива на училището и заедно с всички реализират идеите на проект„Уроци на успеха – село Жельо войвода”, финансиран от Тръст за социална алтернатива.
Навсякъде в училището – и в коридорите, и в канцелариите, и в класните стаи се чувстваше празника. Репетициите на различните състави стигаха кулминацията си – една смесица от напрежение, многобагреност, задоволство, а защо не и суета.
Директорката на училището – Румяна Кираджиева, посрещаше гости, разговаряше с учителите, с участниците в тържеството, и в същото време подготвяше документите за края на месеца.
Гостите от РАКО бяха нейните поддръжници, те осигуриха по-добрия, по-успешния край на учебната година, те идваха и с подаръци за най-добрите участници в конкурсите, посветени на Празника на българската писменост и култура, с лакомства за всяко от децата.
Тържеството откриха учителката по български език Цвети Петрова и певческата група на г-жа Кривонозова. Последва обявяването на победителите в конкурсите за есе и за рисунка(имената поместваме отделно). Отново песни – и хорови, и солови, танци на мажоретките, които вдигнаха още повече градуса на настроението. Кратко, тържествено слово за съвместната работа на училището и Ромска академия за култура и образование на Стела Костова, председател на Комисия по образование, наука, култура и вероизповедания.

Награди за победителите

ПРОТОКОЛ

Днес, 19.05.2014 г., в офиса на Сдружение „Ромска академия за култура и образование” се проведе заседание на жури в състав: Васил Чапразов- председател и членове Росалина Захариева, Цветелина Петрова, по проект „Уроци на успеха – село Жельо войвода”. Бяха обсъдени творбите на участниците в:

1. Конкурс за рисунка на тема «Моето бъдеще»;
2. Конкурс за есе на тема «Какъв искам да стана»
В конкурса за есе участват 8 ученика от 6,7 и 8 клас, а в конкурса за рисунка – 21 ученици от 5 и 6 клас.
След обсъждане, журито реши:

Първа награда за рисунка:
Велчо Стоянов за рисунката „Кон” – ученик в VІ б клас
Мартин Минков за рисунката „Футболист” – ученик в VІ а клас

Втора награда за рисунка:
Пламена Димитрова с рисунка „Къща с камъчета” – ученичка в VІ а клас

Трета награда за рисунка:
Симона Петкова с рисунка „Стюардеса” – ученичка в VІ а клас
Димитър Генчев с рисунка „Пейзаж” – ученичка в VІ б клас

Първа награда за есе:
Исус Еленков – ученик в 8 клас

Втора награда за есе:
Митко Велев – ученик в VІ а клас

Трета награда за есе:
Христо Михайлов – ученик в 7 клас
Симона Петкова – ученик в VІа клас
Всички наградени получиха диплом и книги. Гостите и учителите също бяха изненадани и наградени от учениците с красиви рисунки.

P1090955P1090913 P1090970P1090962P1090908

image001Дейностите по проекта се осъществяват с финансовата подкрепа на Тръст за социална алтернатива. Изявленията и мненията, изразени тук , принадлежат единствено на „Ромска академия за култура и образование” и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива” или нейните партньори.

31 май 2014 АДД