000-lozenetssДве седмици след началото на акцията по събарянето на опасни, незаконни и изоставени общински постройки в ромската махала „Максуда“ във Варна, днес кметът на града Иван Портних коментира във Фейсбук основанията за действията на местната администрация. „Процесът за справяне с незаконното строителство започна още преди година – след промените в ЗУТ, които прехвърлиха „горещия картоф“ от държавата (ДНСК) на общинските администрации за сградите от 4-та до 6-та категории, написа Портних. С приемането на промените в края на 2012 г. беше установен и едногодишен срок за узаконяване на „търпимите“ постройки. След изтичането на този срок, през януари тази година, възложих на районните кметове по-големи правомощия за контрол върху незаконното строителство. Увеличихме и щата на районните администрации в отделите за контрол на незаконното строителство“.

Според написаното, до момента са съборени само постройки на собственици, съгласили се доброволно на това, както и общински сгради, отчуждени заради инфраструктурни проекти в края на 80-те години, но останали несъборени. „В тях се бяха самонастанили ромски семейства, гласи текстът на публикацията. (…) Започнахме, връщане няма. А както стана ясно – примерът ни последваха и други градове“.

В следваща публикация, пак от днес Иван Портних коментира: „Внимателно изчетох всички съдебни решения по казуси, подобни на тези, с които се сблъскваме сега при събарянето във „Владиславово“ и „Максуда“. Бих разсъждавал около твърденията (без да споря със закона, разбира се), че незаконните къщи стават законни, ако са единствено жилище. Хиляди са семействата без собствено жилище, които плащат наем, живеят няколко поколения в един дом и т.н., но през ум не им минава да вдигнат 2 стаи на чужд терен. Подобно мислене е път към хаоса“.

Според кмета на Варна отделен е въпросът с над 30-годишното мълчаливо съгласие на цялата държава, на всички институции с беззаконието в махалите.

„Там има адресни регистрации, ток, вода… – в къщите без разрешително, собственост върху земята и без право на строеж върху нея, написа Портних. Именно поради този факт държавата трябва да поеме своята отговорност за тези вече бездомни хора. Варианти има много: празни казарми, безлюдни общежития, свободни терени за застрояване. Нужна е само добра воля, общи действия на държавната и общинската власт, на законодателната и изпълнителната – също“.

„Самонастанилите се“

Един от най-спорните казуси, станал явен след началото на акцията по събарянето на сгради в ромското гето „Максуда“, бе „самонастаняването“ на цели семейства в отчуждените през 80-те години къщи. След обезщетяването на собствениците им те са станали общинска собственост и са били изоставени. Разследване на „Дневник“ установи, че преобладаващата част от ромите, които са ги обитавали, са били настанени там с невалидни „служебни бележки“. Те са издавани поне от двама от кметовете на район „Младост“ във Варна. Това са Златко Стефанов (подкрепян от СДС и Съюзът на свободните демократи) и Йорданка Юнакова (БСП). По този начин заради невалидността на документите сега ромите се оказват „самонастанили се“ в общински имоти и нямат право на социално жилище.

По този повод „Дневник“ зададе на Иван Портних и въпроса дали употребата на термина „самонастанили се“ без уточнението, че в случая той е по-скоро формално административен не подклажда допълнително антиромските настроения?

„Няма спор, че подобни бележки са били издавани през годините, отговори Портних. Но въпросите за тях трябва да бъдат зададени към хората, които са ги съставяли – районните кметове (Златков и Юнакова, бел. ред.). Дали това е правено с „електорални подбуди“ не е трудно да се отгатне“.

Според кмета на Варна въпрос, чийто отговор също трябва да бъде намерен, е и този как на един и същи адрес в „Максуда“ са получавали адресна регистрация по 100 човека, при положение, че там е нямало условия за настаняване на толкова хора?

„В момента ми е трудно да кажа дали е възможно от въпросните районни кметове, издавали „служебни бележки“ да бъде потърсена отговорност, но веднага ще задам въпроса на юристите на общината“, каза Портних.

Новите бездомни

Събарянето на незаконните, опасни и изоставени общински постройки в ромските махали на Варна и Стара Загора стана повод и за въпроса, дали след края на акциите двата града няма да се окажат с нови, стотици бездомници. И не беше ли редно преди влизането на булдозери в гетата да бъде потърсено решение за настаняването на хората, които сега остават без жилище?

„Решения са търсени и продължават да се търсят, отговори Портних. Но тук са нужни съвместни действия на общинската и държавната администрации – няма община, която сама да може да се справи с подобен проблем“.

Според него една от възможните алтернативи е довеждането до край на общински проект във Варна на стойност 4.5 млн. лв. за строителството на социални жилища в кв. „Възраждане“. „Търсените средства могат да бъдат осигурени от европейски фондове, но проблемът не е в това. Той е в крайната и остра съпротива на жителите на „Възраждане“ при представянето на проекта“.

Вече е осигурен и терен в района на ул. „Горна студена“ в ромската махала в кв. „Аспарухово“ във Варна, съобщиха от общинската администрация. Там най-вероятно ще бъде дадена възможност да построят нови домове хората, чиито незаконни или пострадали къщи се намираха в дерето на квартала.

„Надяваме се по този начин да решим един проблем, занемаряван с години, каза кметът на Варна. Но хората в „Аспарухово“ също трябва да помогнат за това“.

„Take no prisoners!“

Днешните две публикации на Портних във „Фейсбук“ събраха повече от 100 коментара. В тях, както и във всички подобни форуми през последните две седмици, изобилстваше от обиди, заплахи и откровено расистко говорене по адрес на ромите. Портних не реагира с коментар на изразите „мангали“, „нагли животни“, „не заслужават човешко отношение“ и „Take no prisoners!“, които се появиха под статусите на стената му. На въпроса смята ли да го направи той каза следното:

„Никога не съм си позволявал подобни думи. Дори съм правил забележка за по-умерен тон към събеседниците си по време на телевизионни предавания на тази тема. Не приемам този изказ. За мен етносът няма значение – всички тези хора са български граждани“.

Спас Спасов 22 юли 2014

Фотограф: Георги Кожухаров Жената показва сметката си за ток в старозагорския кв. кв. „Лозенец“. Там, както и във Варна, ромите не могат да разберат защо след като „са вързани“ към електричество и плащат редовно, всъщност живеят незаконно.