00-ivailo-kalfinПромените в пенсионната система целят пенсиите да станат по-адекватни, тъй като в момента те са страшно ниски, коментира в интервю за БНТ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.
„В момента няма предвидимост в пенсионната система, през декември месец хората не знаеха кога ще се пенсионират“, защити той предложените от правителството промени.
В края на 2014 г. ГЕРБ предложиха редица промени в пенсионната система, според които осигуряващите се, които са родени след 1959 г., ще могат да пренасочат еднократно вноската си за втора пенсия от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ).
„Ако не се приеме тази визия за пенсионната система, аз не виждам аз и АБВ с какво ще бъдем полезни“, добави Калфин. „Голямото предизвикателство за мен като министър е да приключим разговорите за пенсионната система, и то в началото на годината“, каза още социалният министър.
„В България съществува огромна бедност и големи групи хора са на практика изключени от обществото, това е много опасно“, коментира още социалният министър.
По думите ми социално слабите хора са склонни към крайни действия, но България бавно върви напред.
По темата с бежанците министър Калфин заяви, че България ще поиска помощ от Европейския съюз. Той отбеляза, че страната ни много ясно трябва да заяви, че няма капацитет да приемаме още бежанци.
Но не трябва да стигаме до там да се образуват гета, добави социалният министър.
Според него армията трябва да помага по границата.
Това не е акт на агресия спрямо другата държава, но българската армията ще окаже голяма помощ при охрана на границата.

12 януари 2015