000-malinovo1За старостта и младостта и спойката между етносите в Малиново В ловешкото село Малиново българи и турци заедно се справят с трудностите на селския бит. В най-отдалеченото и голямо село от общинския център Ловеч живеят 730 души. От тях 65% мюсюлмани, останалите – християни.
„В селото няма конфликти – всички заедно преживяваме трудностите и щастливите мигове“, разказва за БТА кметът Петър Матеев.
По думите му между мюсюлмани и християни има сплав, а хората от двата етноса дори си ходят на сватбите.
Заедно празнуват и празника на баклавата, чиято традиция е поставена в Малиново преди две години.
Как се живее на село в днешни дни?
Селата ни замират, а голяма част от къщите пустеят и се рушат, някои са и ограбени. Няма млади хора, няма и работа. В село Малиново обаче част от твърденията се потвърждават, други – не.
000-malinovo2Погледнеш ли към къщите и дворовете оставаш с усещането, че времето е спряло. Открива се черно-бялата картина на старата кирпичена къща с малка порта и стоящи до нея на пейка възрастни хора.
Тази картина на места обаче придобива пъстри нюанси заради младите хора в селото.
Младежите са пред къщите, пред селското магазинче, в кафенето, откъдето звучи попфолк. Влизат и в читалището наблизо. Секретарят му Добрина Андреева разказва, че в Малиново има певческа и театрална група, както и кръжок за художествено творчество.
В селото има и детска градина, която се посещава от 20 деца. Това е доказателство, че има млади хора. Безработицата обаче все повече ги прогонва.
„Тук е беднотия. Няма развито нито растениевъдство, нито животновъдство“, казва кметът. По думите на Петър Матеев 95 процента от мъжете и 4-5 на сто от жените са безработни.
Успял да привлече италиански инвеститор, който има предприятие за градинска мебел в Ловеч, а в Малиново направил цех, в който работят само жените.
24 март 2014 07:07, Златко Желев