00   amalipe-1Свобода на движение и работа в кралство Нидерландия – това бе основната тема на семинара, който бе организиран в Ямбол от ЦМДТ „Амалипе” и посолството на Холандия. В дискусиите по въпросите на трудовата миграция и пребиваването в страната на вятърните мелници, на нейното трудово законодателство, активно участие взеха представители на ромски организации от региона, както и местни служители от различни институции от Националната комисия за борба с трафика на хора.

Вниманието на участниците бе привлечено от прожекцията на документалния филм „Момичетата от кланицата”. Суровите условия на работа и живот, трудовата експлоатация на емигрантите станаха повод за многопосочен разговор, който открои някои от несъвършенствата на законите за работа в чужбина, за паралели с нашата българска действителност.
„Откакто работя тук, престанах да ям свинско месо – споделя една от героините на филма. – Вече ме е гнус. Ставам в 4 часа за работа…(Обработваме) по 833 прасета за час…Работим здраво, а живеем по 6-ма души на едно място” .
От разказа на Юстина, друга героиня от филма, става ясно, че живее със 150 евро на месец. Толкова и остават след като изпрати на своите в Полша.
„Всъщност Холандия не иска ли да спре или ограничи свободата на движение (в евросъюза)?”- реторично зададе въпрос в своята презентация Борислав Божидаров, сътрудник в „Трудова миграция” на  кралското посолство в София. „Отговорът е категорично не. Холандия е основател на ЕС, тя застава твърдо зад четирите основни свободи…”.
Подобни информационни семинари се провеждат и в Полша, Румъния.
00   amalipe200   amalipe300   amalipe4
1 октомври 2015 АДД