putinМнозина надценяват руската сила по отношение на сирийската криза. Същевременно подценяват опасността за Украйна и Европа, която произлиза от Москва. А тези две неща са тясно свързани, пише в коментара си Инго Мантойфел.
В края на 2015 година по всичко личи, че на руския президент Путин и неговите външнополитически стратези се удаде да заблудят Запада с изпитаната маскировъчна тактика на съветската армия и съветските тайни служби. И по този начин успяват да отклонят вниманието му от истинската цел.

Руската военна интервенция в Сирия изненада Запада и дори малко го уплаши. Така Путин успя да създаде впечатление за (външно)политическа сила. При това тайната на тази предполагаема сила се крие в очевидната слабост на САЩ и ЕС. Защото в продължение на четири години те се ангажираха само половинчато в Сирия: едва бежанската криза, терористичната заплаха от т.нар. „Ислямска държава“ (ИД) и намесата на руски военни подразделения стреснаха Запада и го принудиха да действа по-енергично. Въпреки това не бива да надценяваме руската сила в сирийската война.

Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Русия неведнъж е била препъникамък за западната външна политика. Сега Кремъл засилва военното си присъствие с изграждането на военновъздушната база в Латакия и с изстрелването на няколко ракети от бойни кораби. Никой не бива да се заблуждава от това външнополитическо пъчене на Москва. И преди Русия поддържаше Асад – както дипломатически, така и военно.

28.12.2015, dw.com