00  cuba-vav-washingtonДвете страни възобновяват дипломатическите отношения след 54 г.

САЩ и Куба днес възобновяват официално дипломатическите си отношения, преустановени преди 54 години.

В 10,30 ч. източноамериканско време /14,30 ч. по Гринуич, 17,30 ч. българско време/ кубинският министър на външните работи Бруно Родригес ще присъства на тържествена церемония по издигане на кубинското знаме в датиращо от 100 години имение във Вашингтон, което отново ще е посолството на Куба в САЩ.

Това символично събитие ще бъде последвано от 45-минутна среща в Държавния департамент между Родригес и американския държавен секретар Джон Кери. В лобито на Държавния департамент ще бъде издигнато кубинското знаме сред знамената на страните, с които САЩ поддържат отношения.
Над 500 души ще присъстват на тържествата във Вашингтон по повод откриването на кубинската дипломатическа мисия. Сред тях ще е емблематичният певец на кубинския режим Силвио Родригес, помощник държавният секретар, отговарящ за Латинска Америка, Робърта Джейкъбсън, която оглавяваше делегацията на САЩ за преговорите с Куба, както и шефът на секцията за американски интереси в Хавана Джефри де Лаурентис.

Покани за това тържество не бяха разпратени до американските конгресмени, които са противници на възобновяването на американо-кубинските отношения.

Днес ще отвори врати и американското посолство в Хавана. То ще се помещава в сграда от бетон и стъкло на крайбрежния хавански булевард Малекон. Там обаче церемония по издигане на американското знаме днес няма да има. Американските дипломати ще изчакат за целта визитата на Джон Кери идния месец в Хавана. Точна дата за това посещение не се посочва все още.

Днес всички служители на секциите за интереси на САЩ и на Куба, респективно във Вашингтон и в Хавана, са преназначени на по-висши постове, а именно служители в посолства.

Възобновяването на дипломатическите отношения е поредният етап от затопляне на американо-кубинските връзки, започнало през декември миналата година.

Намерението за възобновяване на дипломатическите отношения президентите на САЩ и на Куба Барак Обама и Раул Кастро изразиха на 1 юли.

Дипломатическите отношение между двете страни бяха прекъснати през 1961 г. Едва през 1977 г. Джими Картър и Фидел Кастро се договориха за откриване на секции за интереси, работещи като консулски служби във Вашингтон и Хавана. Американската секция за интереси в Хавана беше под закрилата на Швейцария. Тази на Куба във Вашингтон първо беше под закрилата на Чехословакия. След разпадането на тази страна тя беше под закрилата на Швейцария. Двете секции де факто се помещаваха в швейцарските посолства в Хавана и Вашингтон.

Нормализирането на американо-кубинските връзки не приключва днес. Между двете страни има все още различия. САЩ все още имат търговско ембарго над Куба. Двете страни не са разрешили и въпроса за връщането на Куба на американската военноморска база в Гуантанамо.

САЩ все още искат милиарди долари обезщетения за американците, прокудени и лишени от имущество от Куба при революцията. Двете страни все още не са решили и въпроса за екстрадирането на бежанци, издирвани от американското правосъдие и подслонили се в Куба.

Американският Конгрес трябва да гласува вдигане на ембаргото над Куба, наложено от Джон Кенеди през 1962 г., но републиканското мнозинство е враждебно настроено към тази идея. Републиканските президентски кандидати пък са против сближаването с Куба, на което те гледат като награда за братята Кастро.

Ако бъде избран за президент догодина, републиканският кандидат Марко Рубио, сега сенатор, който е от кубински произход, обещава да сложи край на дипломатическите отношения с комунистическата антиамериканска тирания на Куба, докато в тази страна не настъпи наистина демокрация. Това мнение Рубио изрази вчера през Си Ен Ен. Американският Сенат се очаква и да блокира номинацията за американски посланик в Куба, тъй като всяка президентска номинация трябва да се одобрява от сенаторите.

Но все пак откриване на американско посолство в Хавана успокоява американските компании, които искат да инвестират в Куба. Посолството ще помогне и на американците да пътуват из Куба – нещо, което сега е доста ограничено.

/БТА/
20.07.2015, dnes.bg