00 april2015-2Сливен. Столицата на ромите посреща Световния ден на ромите с прояви, които сплотяват общността и се превръщат в празник на културата, на духовното единение на българи, роми.

В галерия „Сирак Скитник” на 7 април Ромска академия за култура и образование, Сдружение „Здравето на ромите”, Читалище „Искра”, Сдружение „Надежди”, Сдружение „Жажда за живот” с подкрепата на община Сливен, представиха наскоро излязлата книга „Звезден ромол” – портрети на ромските творци Йордан Русчев, Рамадан Лолов, Пейо Будаков, Йордан Янков, Господин Колев, Йосиф Янков, Циркаджиите – фамилия Димитрови, Никола и Георги Калайджиеви, Ангел Тичалиев, Иван Кремов, Матю Добрев, Младен Малаков, Сашо Касиянов, Кръстьо Великов и Минчо Недялков.
Презентацията събра многобройна и разнообразна публика от творци, музиканти, общественици, сред които бяха и общински съветници.
С приветствени думи към присъстващите се обърна зам.-кмета на Сливен Румен Андонов. Той поздрави участниците в събитието и от името на кмета Кольо Милев, акцентира на сливенските традиции в съвместното мирно съжителство на различните етноси, на особената нужда на обществото от издания като „Звезден ромол”.
Актрисата Вяра Начева прочете откъси от сборника, които оживиха представата за вдъхновените ромски творци, чиито произведения, майсторство и виртуозност покоряват не само българската публика, а и световните сцени.
Сборникът бе представен от известната българска журналистка Веселина Седларска.
Последваха интересни спомени, изказвания, въпроси на публиката.
Събитието бе съпроводено с прекрасните изпълнения на музикантите от Карандила джуниър.

00 april2015На 8 април традиционно сливенските роми и техни приятели се събрахаприятели се събраха пред паметника на Съби Димитров за да отдадат почит на ромските жерти по време на Втората световна война и Холокоста. Присъстваха представители на общността от различните квартали на града, както и от село Жельо войвода. Вниманието на сливенските граждани привлякоха изпълненията на духовата музика „Карандила джуниър”. Стела Костова – председател на Ромска академия за култура и образование, откри събитието и припомни трагичните събития от Холокоста. Пламенно слово за ромския геноцид и Световния ден на ромите произнесе пастор Енчо Христов. Сливенци изразиха своята почит към жертвите като поднесоха цветя в река Асеновска.

В 11 часа „Карандила джуниър” за пореден път събудиха града със своята жива музика посветена на Световния ден на ромите.

АДД, 08.04.2015

00 predstaviane-ZR-4 00 predstaviane-ZR-2 00 predstaviane-ZR 00 april2015-1