000-afrika_IInАмерикански учени от университета „Пен стейт“ в щата Пенсилвания обясниха на какво се дължи ниският ръст на пигмеите – той име е дал предимство, когато са странствали в гъстите джунгли, пише в. „Дейли мейл“.
Освен това малкото по размери тяло изисква по-малко храна за поддържането му и отделя по-малко топлина. При все това не всички африканци пигмеи имат едни и същи мутации. Което подсказва, че те са настъпили много по-скоро, отколкото се считаше досега.
Фенотипът е генетичен термин, който характеризира външно някакква прилика. Така например хората със сини очи си приличат по този белег, въпреки че генетично те могат да бъдат доста отдалечени. Фенотипът на пигмеите съществува в Африка, в Югоизточна Азия, във Филипините и потенциално в Южна Америка. При тези хора той се асоцира с ловците-събирачи, които не се занимават със земеделие. За да с изхранват, те ловуват малки и големи животни, събират плодове и насекоми.
„Учудващо е как пигмеите са се приспособили към враждебната среда, която ги дебне в дъждовните гори, коментира ръководителят на изследването Джордж Пери. Не се живее лесно в такива условия заради големите горещини и непоносимата влага. Храната е много ограничена, сособено когато не са узрели плодовете!“ Пери и колегите от екипа му изследвали пигмеите от района на
Батва в Уганда и сравнили начина им на живот със съседите им от областта Бакига, занимаващи се със земеделие и с които редовно търгували. Наблюдавани били и ловците-събирачи от близкия район Бака, който е осеян с дъждовни гори. Средният ръст за пигмеите от Батва се оказал 152 сантиметра за мъжете и 122 сантиметра за жените. Техният нисък ръст не се обуславял от една генетична мутация, която се наблюдава в повечето форми на наниазъм при джуджетата. При ловците-събирачи на Бава се наблюдавало голямо разнообразие от генетични промени в целия геном, който влияе на ръста.
Източник: БТА

21 август 2014