000-piramidagizaАвтономен робот предаде първите снимки от вътрешността на малка камера в Голямата пирамида в Гиза, която никой не е виждал от 4500 години, съобщи Сайънс алърт.
Голямата пирамида е единствената останала от древните седем чудеса на света. Тя има три камери – една голяма в основата и две горни, наречени стаята на кралицата и на краля. От северната и южната стена на стаята на кралицата тръгват два тесни тунела с размери 20 х 20 см. Те са затворени с каменни врати и никой не знае за какво са били предназначени. Според една от теориите са водели до тайна камера.
Учени са се опитвали няколко пъти да разрешат загадката с помощта на малки роботи. През 1993 година робот се придвижи 63 см в тунела на южната страна и откри две каменни врати с метални игли. Това беше много странно, защото на друго място в пирамидата не е откриван метал. Започнаха предположения за предназначението им – дръжки, декорация, ключ. Десетина години след това друг робот проби каменен блок на тунела и откри малка празна стая, завършваща с голям каменен блок.
Тази година екип от инженери, ръководени от Роб Ричардсън от университета на Лийдс, се върнаха в пирамидата с нов робот. Те успяха да го насочат в тунела и да използват гъвкавата му камера, която прилича на малка змия, за да заснеме всички кътчета. Роботът откри йероглифи на 4500 години, нарисувани с червена боя, и нарези в камъка, които вероятно са направени от каменарите, когато е строена камерата.
„Ако тези йероглифи бъдат дешифрирани, египтолозите може да разберат защо са направени тези загадъчни шахти“, заяви Ричардсън.
„Цифри и надписи в червено се срещат често в Гиза. Често те са направени от работниците и означават дати, брой на хора или дори имена на банди“, допълни египтологът Питър ден Мануелиън от Харвардския университет.
Роботът е разгледал добре и гърба на каменната врата, като е заснел части от металните игли. Те са с красиво извити краища, което показва, че вероятно са служели само като орнамент.
Източник: БТА

12 септември 2014