000-Sadebna-Palata3Актът е в защита на Алексей Лазаров и Николай Стоянов, привикани от столичната полиция да дадат обяснения по сигнал, че са всявали паника навръх банковата криза

Десетки журналисти протестираха днес пред прокуратурата в защита на колегите си Алексей Лазаров и Николай Стоянов от вестник „Капитал“. Те бяха привикани преди дни от столичната полиция, за да дадат обяснения по сигнал, че са всявали паника навръх банковата криза в края на юни.
Прокуратурата определи поднасянето на фактите и оценките в статията като „манипулативно“ и обясни привикването им с това, че Наказателно-процесуалният кодекс задължава прокуратурата да провери всяко постъпило съобщение за извършено престъпление.
Според инициаторите на протеста от Центъра за развитие на медиите действията на държавното обвинение са
заплаха за свободата на словото.
Пред БНР управителят на центъра Асен Величков коментира подадения сигнал за проверка: „Той е много интересен – по един член от закона, по който се проверяват заплахи по телефона за бомби. Очевидно е, че във въпросния материал никъде няма заплаха за бомба, но явно се е наложило да викнат и автора на статията, и главния редактор, за да потвърдят, че няма такова нещо.“
Около 250 души са откликнали във „Фейсбук“ на поканата за протеста.
„Идеята е с леко намигване малко да помогнем на прокуратурата. Нашата организация от 15 години се занимава с подкрепа на качествената журналистика и отличаване на добрите журналистически работи. Прокуратурата от известно време и тя навлезе в тази ниша. Миналата година отличиха колегата Борис Митов, тази година са решили Алексей Лазаров и Николай Стоянов. Малко подходът им е странен и не привлича внимание, та решихме да им помогнем. Журналистите трябва да бъдат оставени да си вършат работата“, категоричен е Асен Величков. Подобни привиквания са много лош сигнал и ние няма да пропуснем да алармираме нашите партньори – европейски и международни, изтъкна той.
На сайта си Прокуратурата публикува съобщение по повод на организирания от Центъра за развитие на медиите протест пред сградата на Съдебната палата, заради проверката, която Софийската районна прокуратура води по сигнал от Момчил Борисов Борисов.
Пресцентърът на прокуратурата припомня, че с писмено разпореждане от 31 юли 2014 г. прокурор при СРП е изпратил сигнала до СДВР за извършване на проверка на основание чл. 145, ал.1, т.3 от Закона за съдебнат авласт. Неверни са твърденията, че прокуратурата води проверка срещу журналисти за престъпление против републиката (което не е от компетентност на СРП), както и за престъпления против обществения ред и спокойствието на гражданите, пише в съобщението.
Източник: БНР

21 август 2014