00-balkan-sofia1Непосредствено след Международния ден на жената, Норвежкото посолство у нас организира среща, която бе посветена на ромските жени, на тяхното професионално развитие. Н. Пр. Гюру Катарина Викьор, посланик на Норвегия приветства цвета на ромите – студентки в различни университетски специалности, млади, високообразовани специалисти, експерти от различни краища в страната, а Ингвил Стуб,  заместник-министър на външните работи на Норвегия, посвети своето слово на приноса на норвежкото финансиране за подобряване състоянието на ромите.
Пред форума на жените в хотел Балкан в София, своите лични истории разказаха Зина Тенекеджиева – служител в Областна управа в Хасково, Аксиния Райкова – ядрен физик и  Биляна Петрова от Самоков, служител в ИТ компания.
Хората, които не са приближени на властта, нямат успех, а тяхното кариерно развитие се забавя – този извод се наложи от откровението на Зина. Тя посочи и нагласите на администрацията да внушава на ромите, че „техният човек” е за това – да им решава проблемите. Аксиния не спести горчивината си от двойната дискриминация, която често представяме като предразсъдък. Тя е понесла на собствен гръб негативното отношение на ръководители заради ромския й произход, издържала е и нашенското „мъжко” подценяване на жената специалист. И все пак, успяла. „Прекият ми началник дори ми беше казал, че трябва да си подам молбата за напускане, защото тази работа не била за мене, тази позиция била за мъж. Но един ден трябваше да се разглоби една сонда и…докато началника и другите ръководители я оглеждаха, без да могат да я поправят, аз им занесох схема, в която се обясняваше как да се разглоби сондата…” Всеки ден се боря за работното си място, сподели младата ядрена физичка. „Трудно ни е в семейството, защото мъжът ми беше безработен, но със съдействието на „Арете” успяхме да закупим 3 автомобила и да започнем частен бизнес. Дано успеем!”
Историята на Биляна прозвуча по-оптимистично. Може би, защото е тръгнала по един по-утъпкан и предвидим път – бизнеса си започнала след завършване на програма  „Мост към бизнеса”, тук получила и ускорение, и надежда за първите си стъпки.
00-balkan-sofia3В събитието взе участие и Изабела Михалаке от Румъния, която представи инициативите на Съвета на Европа, насочени към овластяване на ромските жени – кампанията за борба срещу расизма „DOSTA” и неформалната платформа на ромските жени „Phenjalipe” (Сестринство), която подкрепя изпълнението на Стратегията за развитие на ромските жени и момичета.
Във втория панел „Възможности за подкрепа”, с модератор Калинка Василева, Програмен координатор в Тръст за социална алтернатива, Радост Чапразова – директор на Младежка фондация „Арете”, представи някои от успешните участници в Програмата за менторство, като път към кариерното развитие и Ромска професионална мрежа, единствена по рода си в Европа.
В срещата с ромските жени взеха участие и Спаска Петрова, първата ромска жена заместник-министър в България, която презентира своето социално предприятие „Пчела”, както и Рене Трайкова от Инициатива за социално овластяване, Юни Беате Секесетер с 18-годишен стаж  в микрофинансирането на Микрофинанс – Норвегия и Николай Ярамов, CCED България.

10 март 2015 АДД
00-balkan-sofia5