00 P1100893 Решили в училището, че не е нужно всички ученици да бъдат на тържеството в чест на Денят на ромите. Присъстваха част от децата, а неромите се брояха на пръсти. Учителката по български език Цвети Стоянова откри програмата, посветена на големия ден на ромите от цял свят, а химна „Джелем, джелем” и първия танц на шестокласниците разведриха присъстващите ученици, учителите и гостите от Ромска академия за култура и образование.
Градусът на настроението се повиши с обявяването на наградите за участниците в конкурса за есе „Какъв искам да стана”. Първа награда журито присъди на Александра Стоянова от шести клас, втора – на Тинка Стоянова също шестокласничка, а Рашко Демирев и Стилияна Русева бяха отличени с поощрителни награди.
Дойде ред и на най-любопитното изпълнение – драматизация на ромската приказка „Как мързеливото момиче спаси майка си” от книгата „Романи масаля”. Всички „артисти” се бяха потопили в характерите на своите герои, но най-развълнувана беше Цонка Христова – тя изпълняваше ролята на момиче, чийто мързел и лъжи са довели до превръщането на майка и в крава…В крайна сметка, с много труд Цонка успя да „върне” усмихнатото лице на майка си и да спечели най-бурните ръкопляскания.
Как ли би прозвучала приказката на езика, на който е родена – ромския, питаха се мнозина от присъстващите, но този отговор бе отложен, вероятно за друго, по-уважително време.
Гостите от ромската академия дадоха на всяко дете торбичка с лакомства. Така премина честването на Денят на ромите в СОУ „Д-р Петър Берон” в сливенското село Желю войвода.
И аз бях там, почерпиха ме с шоколад.

16 април 2015, РАКО
00 P1100906
00 P1100904
00 P1100883

 

 

 

 

 

00 P1100916

 

 

00 P1100902

 

 

 

 

 

image001Дейностите по проект „Уроци на успеха“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Тръст за социална алтернатива. Изявленията и мненията, изразени тук , принадлежат единствено на „Ромска академия за култура и образование” и не отразяват непременно вижданията на  фондация „Тръст за социална алтернатива” или нейните партньори.