zx350c_2233478Европейските пари за изграждане на жилища за ромите и други социално слаби групи през следващите няколко години нарастват на 86 млн. лв., става ясно от проекта на новата оперативна програма „Региони в растеж“, съобщи в днешния си брой вестник „Сега“. 5% от сумата трябва да бъдат осигурени от включените в проекта 67 общини в страната.
В рамките на предишния програмен период (2007 – 2013 година) за изграждане на жилища на роми и социално слаби Европа и кметствата дадоха 15 млн. лева. Въпреки това обаче към момента няма завършен нито един блок, посочва „Сега“.
Парите в новия програмен период би трябвало да осигурят до 2022 г. подслон на 6243 души от малцинствата и социално слаби. Във визираните 67 града обаче живеят 117 375 души, определили се като роми. Към момента няма данни как ще бъдат разпределени по градове парите. Очакванията са 45% от тях да бъдат дадени за жилища в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Благоевград и Видин.
Целеви пари за ромски жилища в предишния програмен период получиха Варна, Бургас, Девня, Видин и Дупница. Плановете бяха построените нови апартаменти и ремонтираните стари да бъдат общинска собственост, а право да ги ползват щяха да имат роми и социално слаби, които са си плащали наема, децата им да ходят на детска градина и на училище, а самите те участват в програмите за заетост. Вероятно тези изисквания ще се въведат и в сегашния програмен период.

Дневник, 03 февруари 2014