000-todor-kolev-pametnikАлбена гневна, че скулптурата пее с натискане на копче, отказва да присъства на откриването
Месинговият паметник на големия актьор Тодор Колев, който се открива официално днес в Шумен, разяри дъщеря му Албена. Тя е потресена от тоталния кич на скулптурата и категорично отказва да присъства на церемонията по откриването на монумента.
В началото зарадвана, че съгражданите му събираха лев по лев, за да оживее Адама в оазиса на родния си град, актрисата направо онемяла, щом разбрала, че монтирано към статуята копче активира неповторимите хитове на бохема. Така паметника на Тодор Колев ще пее „Черно море, много е добре“ и други негови парчета.
Идеята се сторила изключително нелепа на актрисата, израснала на жълтите павета. Това да не е играчка от детски хипермаркет, или касичка, изригнала възмутената наследница. Като капак на всичко, Албена Колева е убедена, че повечето хора изобщо няма да разпознаят баща й в металната отливка и даже ще питат кой е този човек. Е, и в това има нещо хубаво, като разберат, ще изгледат някой негов филм, заключила миролюбиво актрисата.Албена обаче недоумява защо все пак не бе направен конкурс за автор на паметника след толкова шумотевица около създаването му.
„Шуменци си поискаха този паметник. Те си избраха скулптора, който е шуменец, те си избраха мястото на статуята, не искам да спирам техния порив“, все пак прояви снизходителност Колева към творението на доц. Младен Младенов от Великотърновския университет.
Днес скулптурата на един от най-обичаните ни комици в цял ръст, се открива официално в Градската градина на Шумен. Албена обаче отказа да присъства на събитието, като се оправда, че е заета с представление в театъра. „Ще видя паметника някой ден, когато минавам край града на път към Варна, където често играя представления…“, заяви уклончиво актрисата. Самата тя досега виждала бронзовата статуя само на снимка.
Звездата от „Опасен чар“ пък вече е част от градския пейзаж на шуменци. В цял ръст, Тодор Колев е кацнал на пиедестала с бомбе и цигулка в ръце на фона на филмова лента. Скулптурата тежи половин тон вече е монтирана в парка. Статуята бе поставена върху постамент, отлят от специален цимент с брокат, точно срещу казиното, откъдето е тръгнала и музикалната кариера на актьора.
10.07.2014  Vsekiden.com