davРАКО проведе обучение на ромски стипендианти

Обучение на младежи на тема „Културна идентичност. Видни роми“ проведе  Ромска академия за култура и образование в Сливен. Антония Захариева запозна младежите, стипендианти на организацията в Сливен с целите и дейностите на сдружението,  накратко разказа за своя път в учението, за трудностите между действителността и желанието да следваш мечтите си.
Васил Чапразов, създател на Агенция Дром дромендар и водещите ромски издания – в. „Дром дромендар“, списание „О рома“,  запозна присъстващите младежи с живота и творчеството на гениалния ромски композитор и диригент Йордан Русчев – Данко, създател на легендарния четиригласов ромски ансамбъл „Никола Кочев“, автор на над 50 песни на ромски език. Присъстваха 25 младежи, стипендианти на организацията от професионалните гимназии по механотехника, електротехника, текстил и облекло, строителство и геодезия, природо-математическата гимназия, които се включиха активно в дискусията и зададоха множество въпроси относно ромския език, ромските занаяти,  музика,  поезия… Георги, ученик в 9 клас, сподели своите страхове от расисткото отношение на учители към ученици, Асен – ученик в 11 клас, попита защо в училище може да се говори на английски, на немски, на руски, но не може да се говори на ромски. Всички младежи заявиха своята готовност да участват отново в подобно обучение, да се запознаят с живота и на други видни роми – музиканти, композитори, учители, поети, журналисти, лекари.

dav26 октомври АДД

 

logo-zovДейността е част от проект „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи от Община Сливен“, който се реализира от Община Сливен в партньорство с РАКО.

„Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз.“