00-stoian-baltovКилърите на Стоян Балтов вече са назначени на работа в имението на Братя Галеви

Това, което всички, с изключение на правосъдната ни система, очакваха, се случи. Двама от убийците на студента Стоян Балтов духнаха. Няма ги. Преди тях това се случи с Братя Галеви. Избяга от правосъдието и убиецът от „Соло“. В България схемата е проста – чуй присъдата и дим да те няма.
Обществото за пореден път се възмути, а отговорните институции познато запрехвърляха безотговорността си. Министерството на правосъдието обяви, че още на 19 декември 2014 г., часове след като Върховният касационен съд е осъдил на по 18 години затвор Вили Георгиев, Светлозар Стоилов и Александър Данаилов, тримата са били търсени от служители на Главна дирекция „Охрана“. Александър Данаилов бил открит на посочения от прокуратурата адрес и незабавно вкаран в затвора в София.
Другите двама ги търсели по адресите им, но без резултат. Според правосъдното ведомство вината е на прокуратурата и на МВР, което отговаряло за изпълнението на мярката „забрана за напускането на пределите на страната“.
По-рано от прокуратурата заявиха, че те са направили всичко необходимо по казуса, защото вече била налице влязла в сила осъдителна присъда.
Престъпник да си в България. Ако нарушиш законите, най-често те съдят на първа инстанция, на следващите две или те оправдават, или намаляват присъдата до символична. Справедливостта обикновено е право пропорционална на богатството. Колкото е по-богат съденият, толкова по-малка е присъдата. И обратно.
В случая с Балтов обаче стана чудо. След 6 години разтакавания съдът на трета инстанция присъди по 18 години на тримата убийци. Може би най-после има справедливост? Не, у нас ако има правосъдие, няма контрол. Справка – Братя Галеви и убиецът от „Соло“. Сега още един пример – убийците на Стоян Балтов. При това този път близките на Стоян предупредиха в прав текст по телевизиите, че престъпниците ще избягат. Така и стана. Но, разбира се, инстанциите не са длъжни да гледат сутрешните блокове и да четат вестници.
Прокуратурата и правосъдното министерство вече обявиха, че са си свършили работата. Обвиниха МВР, но оттам ще съобщят, че двамата студенти не са напуснали България през граничните пунктове. С други думи са излетели. Накъде са излетели, също е ясно – в страна извън Европейския съюз, и то такава, с която нямаме споразумение за екстрадиране на престъпници. Това пък ще стане във времето, докато се изготви европейската заповед за издирване с Европол и Интерпол. Времето за духването или излитането също беше крайно подходящо – коледната и новогодишна ваканция.
Това е положението – ако има справедливост, няма контрол. Стоян Балтов беше убит пред дискотека на име „Амнезия“. Сега амнезията ще обхване институциите, отговорни за това да има контрол, за да тържествуват законът и справедливостта. Мъката ще си остане за почернената майка, а обществото ще продължи да не вярва в правосъдната и правораздавателна система. А престъпниците със сменена самоличност ще се разхождат на свобода. Нищо чудно двамата издирвани убийци вече да са наети на работа в новото имение на Братя Галеви.

07.01.2015  Богомил Вълков