000-vlakРоми сред първите оказали помощ на пострадалите
Бързият влак София-Варна дерайлира на гарата на старозагорското село Калояновец вчера около 15.17 часа. Загинал е машинистът Венко Тодоров, ранените са 14 души. При навлизането си в гаровото пространство, машината се е движила с около 100 км/ч, вместо с 40.

Причината за тежката катастрофа е човешка грешка, заяви изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев.

Генералният директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура” Милчо Ламбрев потвърди пред БНР, че влакът се е движил с около 100 км/ч при навлизането си в гарата. Това е показвала скоростомерната лента от локомотива, която е била извадена в присъствието на следствените органи.

Ламбрев допълни, че загиналият машинист е стоял на мястото на помощник-машиниста, следователно не той, а другият машинист е управлявал влака.
Оцелелият машинист е с множество травми, счупвания, наранявания, но няма опасност за живота му.
Постъпилите в болницата „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора, вчера, са били 12. Шестима от тях са освободени след прегледи, а в края на деня за домашно лечение е освободен още един от пострадалите. Няма пострадали деца.

  • Помогнаха ни роми от ромската махала – съобщи по Нова тв една от ръководителките на ученици от известния със скорошното бедствие квартал „Аспарухово”, които се прибирали от лагер.

„Чухме трясък, видяхме, че има дим…  Нямаше никой тук и започнахме да помагаме на затиснатите хора. Помощник-машинистът беше много уплашен, целият беше в кръв”, разказа мъж от ромската махала.

Две от от пътничките, настанени в болница, също разказаха, че ромите от близката махала са се отзовали много бързо и са спасявали пострадалите в катастрофата.

В помощ на пострадалите са пристигнали и 8 екипа на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от Стара Загора, Сливен, Пловдив, Ямбол.
13 юли 2014, АДД