000-turiaБлизо двуметрова вълна заля снощи старозагорското село Турия. Водата е придошла от река Турийска и за минути залива цялото село. Улиците се превръщат в реки, а над 50 къщи са наводнени, предава Нова телевизия.
Ситуацията в селото обаче вече е овладяна. Това съобщи за БТА областният управител на Стара Загора Живка Аладжова, която е на мястото на инцидента. Поройният дъжд вчера стана причина за отнесена пътна настилка, съборени огради и 60 наводнени къщи и сгради. Тази нощ две семейства, останали без подслон, са били настанени при роднини. Оказана е и помощ на болен човек, който от 8 години е неподвижен и е изпаднал в шок от случващото се.
Животните са спасени. Има отнесени контейнери и пропаднал път. Два автомобила са били повлечени от бедствието.
Три спасителни екипа отводняват с моторни помпи дворове и сгради. Екипи на Областното пътно управление почистват улиците.
Инспектори на Регионалната здравна инспекция са в селото, за да предотвратят избухването на епидемиологичен взрив. Специалисти на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ подготвят еднократни помощи за пострадалите семейства. Сформирана е комисия в община Павел баня, която тази сутрин е започнала работа по установяване на щетите от наводнението.
Щетите се оценяват на над половин милион лева. „Започва оценка на щетите и представянето им пред междуведомствената комисия“, заяви областният управител Живка Аладжова.
Река Турия е водосборна от Средна гора.

16 юни 2014