000-gjumayaГерманското посолство изрази тревога заради събитията около Джумая джамия в Пловдив в петък миналата седмица.
В свое изявление дипломатическата мисия на федералната република заявява, че „с тревога е проследила размириците около Джумая джамия“.
„Посолството е срещу всякаква форма на проявление на нетолерантност и ксенофобия. Не трябва да се злоупотребява с правото на свободно изразяване на мнение, за да се призовава към омраза и насилие. Посолството приветства усилията на българските власти за опазване на обществения ред, както и осъждането на проявите на насилие и религиозна нетолерантност от многобройни представители на българския обществен живот“, се казва в краткия текст, публикуван на сайта на посолството и в профила му във „Фейбук“.
Повод за размириците беше съдебното решение карловската Куршум джамия да се върне на главното мюфтийство. При сблъсъците пострадаха поне петима душа, а 120 бяха задържани.
Районният съд в Пловдив осъди четирима от арестуваните. Те бяха обвинени в непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, извършени с изключителен цинизъм и дързост.

Дневник, 17 фев 2014
Фотограф: Красимир Юскеселиев