00  hederlezi-2016В деня след Хедерлези/Гергьовден, традиционно, сливенските роми се стичат на Храни поле – поляните около Тунджа, на Минералните бани. И днес беше така. Дойдоха главно роми от квартал Надежда. Пак с каруци, с коне, но повече с леки коли.
Първите, организирани от Ромска академия, заеха позиция около басейна, вдигнаха няколко палатки и сложиха маси – чакаха много приятели, гости. Бързо подредиха всичко и поканиха музикантите, обичайно заподозрените – „Карандила”, с тях с песента „Хедерлези” се постави началото. Скоро дойдоха  още десетина каруци, двайсетина коли. После още каруци и още коли. И още, и още. Изпълни се хълма над басейна, пространството около реката. На всеки десетина квадрата се нанасяха семейства, фамилии, близки, роднини.
Малко след десет часа Стела Костова, председател на РАКО, откри пролетния празник и приветства стеклото се множество. В словото си, Костова подчерта ролята на традициите в укрепването на общността. Бъдете живи и здрави, много щастливи, много достойни, борбени! – пожела ромската лидерка.
00  DSC01266В поздравителното си слово към присъстващите, зам. кмета Стоян Марков също обърна внимание на ролята на традициите в историята и развитието на всеки народ. Той изрази задоволство от изпълнението на проекта за интеграция на ромите, който се реализира с финансовата подкрепа на Швейцария. Господин Марков информира, че, по проекта, в близко време предстои изграждането на културно-информационен център, а също и на детска градина.
В пролетните игри взеха участие много млади хора, организирани от Демир Борисов, Божидар Никколов и двайсетина доброволци на РАКО. Най-добрите в борбите и бягането бяха отличени с грамоти и парични награди. Огромен интерес предизвика и съревнованието за най-добре украсена каруца/кон.
Високото празнично настроение поддържаше нестихващата, динамична музика на „Карандила”.

00  DSC0143400  DSC0148700  DSC01299

7 май 2016 АДД

00  logo-nadezda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Проектът „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр.Сливен“ се реализира с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз.“