00 kitaraНа Главната улица в Пловдив ще могат да свирят и пеят само музиканти, които разполагат с диплома за завършено музикално образование, съобщава БНТ. Освен това изявите на открито вече ще стават, едва когато изпълнителите се сдобият с новите стикери за дейност, които община Пловдив е започнала да издава.
Администрацията в града под тепетата е взаимствала тази практика от градове като Лос Анжелис, Милано, Мадрид и Виена.
Началникът на „Обществен ред и управление при кризи“ община Пловдив Георги Маринов не смята, че изискванията са строги. Напротив стремели се да облекчат разрешителния режим. Кандидатите трябва да представят музикална грамотност, така че в централната градска част да се допускат хора, които знаят и могат да свирят. По този начин те ще представляват атракция за жителите и гостите на Пловдив.
Подборът на улични музиканти по ценз е заради домакинството на Пловдив като европейска столица на културата през 2019-а година.
Градът е разделен на три зони, за да няма дискриминация на образовани и необразовани сред музикантите. Зона А е Главната улица на Пловдив и Стария град. Там ще могат да се изявяват само дипломирани артисти. Тези, които не са специалисти, но са участвали в конкурси и музикални форуми, ще могат да свирят в зона Б. Тя покрива Цар-Симеоновата градина и площад „Централен“. Зона С обхваща останалите квартали на Пловдив. Там ще се насочват всички, които се самоопределят като артисти, но нямат нужните документи. И за трите зони обаче изпълнителите трябва да разполагат с баджове със снимки.
За наличието на отличителните стикери ще проверяват всички контролни органи на общината. Табелките са задължителни.

25.03.2015 news.bg