Експертна среща на Европейския съюз беше свикана снощи в Брюксел след въведения от страна на Германия контрол на границите си, но тя не е довела до резултат.
Това отбелязва ТАСС, позовавайки се на източник от постоянното представителство на една от страните от ЕС в Брюксел

Photo: © Europen Parliament/P.Naj-Oleari pietro.naj-oleari@europarl.europa.eu„Неделя вечерта беше свикана среща на експертно ниво за сближаването на позициите между страните членки по проблема с квотите за имигранти. Срещата завърши рано тази сутрин без практически резултати, като бяха демонстрирани съществени разногласия“, посочил източникът и допълнил, че дискусията щяла да продължи след няколко часа на равнище министри на вътрешните работи в рамките на извънредното заседание на Съвета на ЕС.

На срещата ще бъде обсъждано предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за увеличаване на квотите на прием за имигранти в ЕС от 40 000 на 160 000 души и за неотложни мерки за защита на Шенгенското пространство от колапс.

„Редица страни заемат прекалено твърда позиция, считайки за неприемливо въвеждането на задължителни квоти за прием на имигранти“, изтъкнал дипломатът.

По думите му, Унгария, Чехия, Словакия, страните от Прибалтика, Полша, Румъния и редица други страни смятат, че увеличаването на квотите за прием на мигранти до 160 000 души не решава ситуацията, тъй като броят на пристигналите само от началото на тази година може да достигне 1 милион души.

news.ibox.bg