00   scientologyЕдинадесет членове на белгийския клон на Църквата на сциентологията се изправиха пред съда в понеделник по обвинения в измама, изнудване и създаване на престъпна организация, предаде Би Би Си.

Разследването е започнало, след като агенция по труда се е оплакала, че църквата използва фалшиви предложения за работа, за да набира нови членове. Ако се стигне до осъдителна причина, църквата може да бъде забранена в Белгия.

Други две организации, свързани с групата, също са изправени пред подобни обвинения. Всички страни отричат ​​обвиненията.

Белгийските следователи първо започнаха разследване на църквата през 1997 г., предаде АФП, а второто разследване бе започнато през 2008 г.

Църквата обяви миналата седмица, че „отива в съда с твърдото намерение да постигне признание на основните права на своите белгийски членове“, предаде АФП.

Заседанията в понеделник започнаха с искане от страна на белгийската прокуратура църквата, чиито членове включват известни личности като Том Круз и Джон Траволта, да обясни източниците на своето финансиране.

„Приходите на църквата са били приблизително 5000 евро на седмица:  2000 евро от продажбата на книги и видеоматериали и 3000 евро от курсове и обучение“, е заявил ковчежникът на групата.

Църквата на сциентологията е основана през 1954 г. от американския автор на научна фантастика Л. Рон Хъбард. Сциентологията е призната като религия в САЩ и в някои други страни като Италия, Испания, Холандия и Швеция и твърди, че има около 12 млн. членове по света. Седалището на църквата е в Лос Анджелис, Калифорния.
27.10.2015, dnevnik.bg