DSC08665Обучение на младежи на тема „Възпитание и морални ценности на младите хора. Видни роми“ проведе Ромска академия за култура и образование на 18 и 19 декември в Сливен. Васил Чапразов, създател на Агенция Дром дромендар и водещите ромски издания – в. „Дром дромендар“, списание „О рома“,  запозна присъстващите младежи с живота и творчеството на художниците: нашумелият през последните години БАДУЛЯ – Радослав Димитров от с.Стожер, Добричко, редил картини в десет самостоятелни изложби, възпитаник на Художествената гимназия в София; Георги Стефанов от ломския квартал Младеново, завършил Националната гимназия по приложно изкуство в Троян; академичният Светослав Борисов, отскоро учител в Пловдив; Диана Софрониева, която има 9 самостоятелни изложби, участия в изложби на СБХ у нас и в чужбина, дълги години работи с ромски деца, спечелили не една и две международни награди.

Присъстваха над 20 младежи, стипендианти на организацията от професионалните гимназии по механотехника, електротехника, текстил и облекло, строителство и геодезия, природо-математическата гимназия, които се включиха активно в дискусията и зададоха множество въпроси относно ромския език, ромските занаяти,  музика,  поезия…Неподправената реакция на Еленка, когато разбра, че на Чарли Чаплин баба му е ромка, разсмя всички.

DSC08683 DSC08686

dav

dav

DSC08677

20.12.2018, рако

 

logo-zovДейността е част от проект „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи от Община Сливен“, който се реализира от Община Сливен в партньорство с РАКО.

„Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз.“