hristo-ivanov За проблемите със софтуера се знае от април 2013 г., разкри правосъдният министър

ВСС прави опит да замаже проблема със случайното разпределение на делата. Това каза правосъдният министър Христо Иванов пред bTV по повод скандалите през последните дни заради разпределението на делата.

Заради проблема 25 съдии от СГС поискаха оставките на председателя на СГС Владимира Янева и нейните заместници Богдана Желявска и Петя Крънчева. Те бяха подкрепени в исканията им и от техни колеги от СРС. Вчера ВСС обяви, че започва проверка, защото при тях е постъпила информация за пропуски при действията на системните администратори на СГС.
Иванов заяви, че сега има много сериозен проблем със случайното разпределение на две конкретни дела, които са много важни по различни причини, и е „много важно да видим бърза и адекватна реакция от страна на ВСС“.

По думите му действията на ВСС до момента са объркани и министърът не е сигурен, че те ще произведат адекватен резултат.

Иванов заяви, че към днешна дата няма обяснение защо има нередности с разпределението на делото за КТБ. „Изглежда, че се натиска копчето, докато не излезе правилният резултат. Действията към момента сочат, че има опит да се замаже положението, действа се хаотично“, заяви Иванов

Той призна, че за проблемите със софтуера се знае от април 2013 г. Тогава е имало доклад, в който е посочено, че софтуерът за случайно разпределение не е защитен. А тази система се прилага в много от съдилищата, не само в СГС или ВАС, каза още Иванов.

„Той никога не е мислен да бъде защитен“, обясни той и допълни, че системата е създадена през 2006 г. и е за други цели.

Министърът каза, че самият той е участвал в екипа, написал доклада през 2013 г. В него бяха посочени конкретни начини, по които софтуерът може да бъде защитен, от които нищо не е приложено.

Иванов обясни че първата преценка на специалиста по отношение на софтуера е била, че всеки средно компетентен човек може да го манипулира. След това е назначена нова проверка. Парадоксът при нея е, че ВСС не е дал достъп до специален код на софтуера, а без анализ на него не може да се даде окончателно становище за всички възможни пробойни в системата, обясни миниистърът.

Той за пореден път призова ВСС да осъзнае сериозността на проблема и да го реши в най-скоро време, защото предстои доклад на ЕК в края на януари и от него зависи дали България заедно с Румъния ще влезе в Шенген.

„Това е изключително чувствителен момент и е много важно да се покаже адекватна реакция“, отсече министърът.

12 дек 2014, Анисия Иванова