Russian rouble falls against US dollarКогато социолозите питат руснаците дали харесват САЩ, отговорът е звучно „нет“. Независимият център „Левада“ тази седмица публикува резултатите от проучване в Москва, според което 71% от анкетираните заяви, че САЩ играела „отрицателна роля в света“. Преди две години същият възглед бил поддържан от 50% от запитаните, пише Bloomberg.

Същевременно броят на руснаците, които се опитват да емигрират в САЩ, е по-висок от всякога. Държавният департамент на Щатите твърди, че заявленията от руски граждани за лотарията за зелена карта са достигнали до най-високо ниво в историята тази година. Броят им е 265 086, въпреки че само около 4000 от 100 000 слота са заделени за руснаците.

Данните на американския Държавен департамент показват, че 245 638 руснаци миналата година са се сдобили с визи, които са им разрешили да работят или да учат временно в САЩ. Това е повече от двойно на броя преди десетилетие, а населението на Русия, което наброява 143 милиона души, не се е увеличило спрямо тогава според Световната банка и други източници.

Още 3622 руснаци са получили позволение да се установят за постоянно в САЩ през миналата година поради семейни или други причини, включително 56 души, на които били дадени визи след съгласие да инвестират поне 500 000 долара в бизнеси, създаващи работни места.

Марина Фуксман, адвокат в Ню Йорк, която емигрирала в САЩ от бившия Съветски съюз, обяснява, че след като икономиката цвърти и президентът Владимир Путин реорганизира кръга си от облагодетелствани бизнесмени, заможните руснаци все повече гледат на САЩ като безопасно място да „настанят парите си, може би и техните съпруги и деца“.

По-малко богатите руски граждани просто искат да печелят повече пари, например като кандидатстват за програми за американска виза, насочени към квалифицирани специалисти.

Заминаващите за САЩ руснаци са част от по-широко масово изселване – особено на руските граждани в академичните сектори и в сектори като високи технологии, банково дело и право.

През юни Путин се оплака, че чуждестранните организации „работили като прахосмукачка“, за да ги примамват в чужбина. Правителствената статистическа служба показва спад на заминалите през последните две години, но данните им значително подценяват общия им брой, защото включва само хората, които официално са уведомили правителството, че напускат – нещо, което много емигранти не правят.

Освен четвърт милион руснаци, които са получили американски визи миналата година, 75 300 са получили разрешение за пребиваване в ЕС и Швейцария – ръст от 25% спрямо 2010 г. Без особени изненади, най-предпочитаните дестинации са Великобритания, Германия и Испания. Молбите за гражданство в Израел от руснаци са се увеличили с 30% през този период.

„Политиката на Кремъл кара образованите хора да избират – или да се подредят под знамето на войната със Запада, или да напуснат“, заяви Александър Морозов, московски политолог, който наскоро се преместил в Германия.
19.10.2015, money.bg