000-klasnastaiaБългария е на трето място в Европа по употреба на амфетамини от учениците, съобщи днес във Варна Антония Банчева, експерт в Националния фокусен център за наркотици и наркомании, която участва в конференция, посветена на проблемите с канабиса и новите наркотици. Организатори на форума са общината в крайморския град и международната организация „Европейски градове срещу наркотиците“. В конференцията участват над 120 експерти от Швеция, Италия, Ирландия, Литва, Естония, Русия и 22 български града.
Банчева допълни, че страната ни е на 13 позиция в Европа по употреба на марихуана от младежи между 15 и 24 години. Първите места в тази „класация“ заемат Чехия и Дания, а най-малко дрога се пуши в Турция и Румъния.
В сферата на превантивната дейност срещу употребата на наркотици България стои много добре в сравнение с останалите европейски страни, посочи Банчева. По думите й проблемът е, че у нас не се проследява ефектът от различните програми, които се реализират.
На пазара все повече навлизат вещества, които имитират ефекта от познатите традиционни дроги, допълни д-р Борислав Станчев, експерт в общинската дирекция „Превенции“ във Варна. По думите му за миналата година в европейски мащаб е докладвано за 83 нови вещества, които веднага са били забранени за употреба. Сред тези, които имитират марихуаната, има няколко много опасни, които водят и до смъртни случаи от свръхдозиране, каза Станчев.
Той допълни, че синтетичните вещества обикновено са в прахообразен вариант и се внасят в Европа от Азия. За да се заобиколи митническият контрол, те се декларират като прахове за пране или почистващи препарати, разказа Станчев. По думите му след внасянето в европейска страна синтетичната дрога се препакетира и се предлага най-вече в интернет.
Източник: БТА

4 юни 2014