deivid-kameranБританското правителство е под натиск да публикува официален доклад, който според Би Би Си показва, че потенциалният ефект от имиграцията за британските работници е по-малък, отколкото досега се смяташе, предаде „Франс прес“.
По-рано британският вътрешен министър Тереза Мей цитира проучване на група независими учени, според което на всеки 100 имигранти 23-ма британци остават без работа. Във все още непубликуваното изследване обаче се посочва, че доста по-малко британски работници ще бъдат засегнати.
Според Би Би Си докладът е бил скрит, за да не противоречи на по-суровата напоследък правителствена политика към имиграцията.
Позовавайки се на официални лица, Би Би Си твърди, че докладът е бил завършен миналата година, но според източници от Даунинг Стрийт той все още не е готов.
„Британците трябва да разполагат с информация, така че да могат да оценят ефекта от имиграцията върху заетостта“, посочи Дейвид Хенсен, говорител за имиграцията на опозиционната Лейбъристка партия.
Междувременно Найджъл Фараж, лидер на партията за независимостта на Обединеното кралство, която призовава да се сложи край на „масовата, неконтролирана имиграция“, каза пред Радио Би Би Си: „Няма съмнение, че британците са загубили работата си, защото има твърде много работна ръка, идваща на пазара.“
Според официални данни на службата за национална статистика на Обединеното кралство, обявени в четвъртък, броят на пристигналите във Великобритания имигранти се е повишил сериозно през периода септември 2012 г. – септември 2013 г.
Броят на имигрантите е достигнал 212 000 души, което е увеличение с 37 на сто в сравнение с предишния 12-месечен период, когато нетното увеличение е било 154 000 души. Тези данни са сериозен удар по консервативното правителство на Дейвид Камерън, който беше обещал да свали нетната годишна миграция към Великобритания под 100 000 към 2015 г.

Дневник, 05 март 2014