000-navodnenieОбстановката в страната постепенно се нормализира след обилните дъждове и наводнения през уикенда. Без дом остават семейства, чиято съдба, оттук нататък, е неясна, а щетите тепърва ще се изчисляват. Близо 80 населени места в страната са засегнати от последните наводнения. В редица общини остава бедственото положение. Водата вече се оттеглила от повечето места, на други предстои отводняване. Все още има селища без ток, предава Нова телевизия.
Щетите по предварителни прогнози в Бургас са за над 1,5 милион лева. Там наводненията отнеха живота на трима души. Днес е ден на траур.
Успокояват се нещата и в димитровградското село Странско, където в събота под вода останаха над 30 къщи. Ситуацията и в другите две общини, пострадали от пороите – Харманли и Симеоновград, също се нормализира, но бедственото положение остава.
Вчера се скъса дига на река Марица край село Райново. За щастие няма пострадали хора. Превантивно хората бяха евакуирани. Всички семейства, чиито къщи бяха наводнени ще получат еднократна помощ от 325 лева.
Тежка остава ситуацията в Берковица.
Тези, чиито адреси буквално бяха измити от картата на България имат нужда от храна, вода, лекарства, дрехи. В засегнатите райони има огромна нужда от доброволци. Който от вас има възможност – нека помогне!
Във връзка с изключително тежкото положение в много райони в България, вследствие поройните дъждове и наводненията, БЧК спешно активира кампанията си за набиране на финансови средства и призовава гражданите и корпоративния сектор да се включат в подпомагането на засегнатите от нововъзникналите наводнения в страната.
Източник: NovaNews.bg

8 септември 2014