61180932Според депутата от ДПС ромите в кв. „Кремиковци“ са там от 1940 година
По думите на Башев бившият и покоен кмет на Гърмен Иван Донков е докарал ромите в кв. „Кремиковци” още през 1940 година. 20-години по-късно е докарал още няколко фамилии и през 1960 година кварталът вече се е оформил като гето. „Това е за да може Гърмен да стане общински център”, поясни Башев.

На въпрос как се е увеличила бройката роми в квартала, бившият кмет Ахмед Башев каза, че това се дължи на раждаемостта при ромите.

„По-късно поземлената комисия предостави въпросната земя на община Гърмен като населено място извън регулация, тя го е дала за циганите да живеят там”, обясни Башев.
Башев твърди, че земята е разпродадена на търг. „Лъжа е, че сме им подарили тази земя. Те се явиха на търг да си закупят парцелите”, каза депутатът от ДПС. По думите му търгът е бил публичен и всеки, който е искал, е можел да се яви на него.

„Ние продаваме земята по 1.50 лева. Това е 10 пъти повече от нормалната цена за един декар”, поясни още Башев. По негови сметки един имот в кв. „Кремиковци” възлиза между 700 и 1500 лева в зависимост от размерите му.

„Циганите са подали заявление, че имат незаконна къща. Моите служители са разписали тези документи, като след това им е издадено удостоверение за търпимост”, обясни още Башев. По думите на депутатът от ДПС той никога не се е разписвал под тези удостоверения, защото не било негова работа.

btvnovinite.bg