000-angelnajdenovВоенният министър предложи нови планове на НАТО за Черноморската зона
Руските полети над Черно море продължават и са не само предизвикателство, но и провокация, заяви военният министър Ангел Найденов.
„Това е едно непрекъснато присъствие, макар че руските самолети не навлизат в нашето въздушно пространство. Те са не само предизвикателство, но и провокация. Нали не си мислите, че летят над Черно море за безобидни разходки или за да помахат с криле на плаващите кораби и летуващите по плажовете туристи“, заявява Найденов в интервю за в. „24 часа“.
В последните месеци българските изтребители, които носят дежурства по охраната на въздушното ни пространство, са вдигани в пъти по-често заради полетите на руски транспортни и разузнавателни самолети над Черно море. Президентът Росен Плевнелиев заподозря Русия, че умишлено провокира извънредни полети на бойната ни авиация, за да намали летателния ресурс на българските изтребители МиГ 29, който пряко зависи от руската страна.
Във връзка с предложението на държавния глава България, Турция и Румъния да си разпределят прехващането на полетите на руските самолети, Найденов казва в интервюто си, че имаме споразумения за трансгранични въздушни операции с Румъния и Гърция, но не и с Турция.
Правителството обяви от своя страна, че няма необходимост от допълнителни сили и въоръжение на НАТО към момента, въпреки че заради ограничените си ресурси бойната ни авиация едва смогва да проследи все по-честите полети на руски разузнавателни и товарни самолети над Черно море.
Въпреки оценката си за „предизвикателство“ и „провокация“, Найденов и този път казва, че все още България няма нужда от допълнителни сили на НАТО на наша територия.
„Искам обаче да заявя, че ние внимателно следим развитието на ситуацията и всеки момент можем да отправим молба към Брюксел за помощ. И съм сигурен, че ще получим необходимите сили и средства. Дотогава ще залагаме на съвместните учения, чието увеличаване, подчертавам, бе планирано още преди да избухне кризата между Русия и Украйна“, казва Найденов.
Той посочва, че не се изключва и евентуално увеличаване броя на американските войници, които ще тренират на полигона „Ново село“.
Найденов съобщава още, че сме във висока степен на готовност за подписване на споразумение за обучаване на либийски военни у нас.
По-късно в понеделник в изказване във Военна академия „Г. С. Раковски“ Найденов каза, че Югоизточна Европа, Балканите и Черноморския регион заслужават „специално внимание“ предвид тяхната близост с региони с продължаващи кризи и конфликти
Според него изпълнението на основните задачи по колективната отбрана трябва да води до засилване на възпиращия потенциал на Алианса. Това може да бъде постигнато чрез изнесено напред разположение на силите, преразглеждане на географското разположение на командната структура на НАТО, или разработване на нови и осъвременяване на съществуващи планове за извънредни ситуации, които да покриват и нови територии като Черноморската зона.
Той съобщи, че страните от НАТО в Черноморската зона, включително България, предприемат редица стъпки на двустранна основа в това отношение.
Найденов допълни, че тези усилия в светлината на кризата в Украйна трябва да бъдат част от цялостната политика на НАТО по въпроса. Това би могло да включва също провеждане на широкомащабни учения с видимо присъствие на личен състав и техника на НАТО.
14.04.2014