В средата на декември,55% от българите одобряват протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Зад протестите застават най-често млади, образовани и заможни хора, както и такива, живеещи в големите градове и в столицата. Данните са от национално представително изследване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода 5 – 13 декември сред 1000 пълнолетни български граждани, в 125 гнезда в 86 населени места на страната. Изследването е поръчано от Агенция „Фокус”.

Контрапротестите в защита на правителството са подкрепяни от 29% от българите, предимно възрастни и бедни хора, както и жители на селата. Около и над 80% от избирателите на БСП и на ДПС подкрепят контрапротестите.

Протестите срещу президента Росен Плевнелиев са неприемливи за 66% от българите, а 34% ги подкрепят. Срещу президента застават предимно хора, живеещи в малки градове и села, както и политически изкушени избиратели симпатизиращи на Атака, на БСП, на ДПС и на „България без цензура”.

Студентските протести като цяло са подкрепяни от 60% от българите – предимно млади, образовани и живеещи в градовете респонденти.

Синдикалните протести, организирани от КНСБ получават подкрепата на 56% от българите. Такава позиция изразяват предимно хората на възраст между 40 и 50 години, както и жителите на столицата и на градовете-областни центрове.

Данните за протестния потенциал показват мобилизация и висока степен на готовност за изразяване на гражданска позиция. Тезите за „гражданска умора” от протестите са силно преувеличени.

Действията на полицията по време на протестите в София са тема, по която вече има изградено обществено мнение.

48% от жителите на страната не одобряват действията на полицията по време на протестите в столицата. Сред жителите на София неодобряващите действията на полицията възлизат на 55%.

Поведението на полицията по време на протестите е приемливо за 30% от българите и за също толкова от столичаните, участвали в проучването.

Именно заради действията на полицията по време на протестите, напоследък е налице спад на доверието към работата на МВР – с 13 пункта за последните четири месеца. Сега полицията е одобрявана от 34%, а неодобрението към нея е значително по-висок дял – 52%.

40% от българите отиват дори по-надалеч – според тях, у нас може да се говори за полицейщина. Така мислят преди всичко хора на възраст от 30 до 50 години, респонденти със стандарт на живот над средния и жители на столицата. Близо 70% от хората, които не одобряват действията на полицията по време на протестите, твърдят, че у нас има полицейщина.

36% от участвалите в изследването, предимно хора на възраст над 50 години, не смятат, че у нас има полицейщина.

Според 26% от българите напоследък у нас може да се говори за политически репресии. Най-често като обект на такива репресии хората привиждат няколко съвкупни образа – на опозицията, на протестиращите срещу кабинета, на българските студенти, на държавната администрация и на журналистите. Посочени са и конкретни имена на политици, сред които Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Росен Плевнелиев, Сергей Станишев, Пламен Орешарски и др.

Въпреки яростното политическо противопоставяне от последните месеци, три пъти повече са българите, които вярват, че делителната ос „бедни – богати” е по-значима за тях от разликата в политическите убеждения (68%:24%). Това означава, че политическото противопоставяне не способства за доближаване на политиците до реалния живот на техните избиратели. Бедността не може да бъде овладяна с един контрамитинг, нито богатството да бъде олицетворено от един друг вид протест. Националистически и популистки ориентирани формации биха могли да извличат дивиденти от подобна ситуация.

19.12.2013, Актуално