00   chene120 хиляди са българите, които са останали напълно без зъби, заяви за „Хоризонт“ проф.Христо Кисов, президент на Българската академия по естетична стоматология. Той посочи, че предстои провеждането на международен конгрес, посветен на един от родоначалниците на естетичната стоматология проф.Боян Боянов.

58 лева е здравният пакет за стоматологични дейности, който покрива Здравната каса за лечение на зъбите, заяви проф. Христо Кисов. Това е крайно недостатъчно:

На този конгрес ние ще разгледаме лечението на болните с пълно обеззъбяване, а има и хора с частично обеззъбяване. Това е най-вече групата на пенсионерите. Тези хора имат право на един преглед, който в много от случаите се оказва безсмислен. Тази армия от обеззъбени хора какви икономии прави на Здравната каса, които отиват по други направления, като например инвазивната кардиология?

По цял свят отдавна не се практикува умъртвяването на зъбите, за да се направят протези и коронки. За жалост в България стоматолозите са привърженици на козметичната стоматология, а не на естетичната, каза още проф. Кисов:

Нашите колеги на Запад използват всеки случай, за да покажат техни пациенти, лекувани в Източна Европа, на които са умъртвени безсмислено, а много често и некачествено, зъбите, за да се направят протезни конструкции. Умъртвяването на зъбите е една от грешките при лечението на пациентите.

08.10.2015, bnews.bg