00-kiwiПромените в климата и позволяват това, смята експерт

В България ще започнат да се отглеждат киви, сливи и смокини. Причината е в климатичните промени, обясни проф. Веселин Александров, директор на Департамент „Климатология и Агрометеорология“ към НИМХ-БАН.
„У нас има малка тенденция към размиване на сезоните, тъй като температурата през зимата се повишава, а през пролетта и есента намалява“, каза ученият. По думите му това кара хората да мислят, че у нас вече има два сезона, но за това трябва да бъдат изпълнени метеорологични закономерности и условия. В България в момента нямаме субтропик, оставаме си с четири сезона и аз мисля, че още дълго време ще бъде така, коментира професор Александров.
Промените в климата са комбинация от човешката дейност, при която се отделят парникови газове в атмосферата, както и от природни фактори като наклон на оста на Земята, океански течения и слънчева активност. Въпреки климатичните промени, в България си оставаме на територията на умерения континентален климат, при който има четири сезона, подчерта специалистът.
Очаква се с промените на климата аномалиите във времето да продължат и наводнения като миналогодишните да продължават с по-голям интензитет, а сушите, които се наблюдават на територията на нашата страна да се увеличават, прогнозира експертът. Според него ще има проблеми и с водните ресурси – за напояване и за питейни нужди. Хората трябва да мислят за години напред, да създават изпълними планове и стратегии, за да се смекчат негативните последствия от промените на климата, коментира проф. Александров.

30.01.2015 Vsekiden.com