000-svetlanadiankovaБлизо 1000 безработни ще получат пари за започване на собствен бизнес от 2015 година. Освен начален капитал за около 20 000 лева те ще бъдат обучени да управляват фирмите си.
През първата година предприемачите ще получават безплатни консултации от счетоводители, юристи, специалисти по маркетинг и човешки ресурси, пише „Стандарт“. Мярката с бюджет от 46 милиона лева е част от новата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, която ще действа през следващите седем години. Субсидии ще се дадат и за разкриване на 300 социални предприятия, в които обучение и заетост ще получават хора с увреждания. За тях са предвидени 60 милиона лева. „Подкрепа за стартиране на собствен бизнес имаше и в сегашната оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, но те не бяха особено успешни. Ще поправим грешката си, която бе допусната, а именно безработните първо да регистрират своя фирма, а след това да развиват бизнес план и обучение, при което голяма част от тях не бяха одобрени“, обясни зам.-министърът на труда Росица Янкова.
Общо 895 милиона евро ще е размерът на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ в периода 2014-2020 година. За увеличаване на заетостта е предвиден ресурс, който е с 20% повече от предходния програмен период. Общо към пазара на труда ще бъдат насочени 550 милиона евро. С тях ще бъде финансирано обучението на 100 000 безработни лица, включително и хора, които до момента не са търсили работа. От тях 90 000 безработни е планирано да започнат работа. А пък 280 000 работещи българи ще имат възможност да подобрят своите знания и квалификация. Специално за насърчаване на младежката заетост са планирани 235 милиона лева. Над 1000 малки и средни предприятия ще могат да кандидатстват за финансиране, с което да подобрят условията на работа. „От догодина започват целенасочени мерки за извеждане от институции не само на деца, лишени от родителска грижа, но и на възрастни“, обяви зам.-министърът на труда Светлана Дянкова. За интегрирането на близо 15 000 роми са предвидени 122 милиона лева./БЛИЦ

BLITZ – 31 Май 2014