000-chobanovЕксминистърът предупреди червените да не го използват за оправдание

БСП направи ляв завой за тези избори, а с икономическия екип на ДПС се сработихме. Така бившият финансов министър в кабинета „Орешарски“ Петър Чобанов обясни решението си да оглави две листи на ДПС за вота на 5 октомври – в 25 МИР в София и в Монтана. На миналите избори Чобанов беше в листите на БСП.

„Това не е примъкване или вмъкване, по време на целия мандат на правителството на Пламен Орешарски ДПС подкрепяше политиките, които водихме, включително и във фискалната област. И добре се сработихме с икономическия екип на ДПС в лицето на Йордан Цонев и професор Имамов“, каза Чобанов пред Нова телевизия. Той обясни, че стиковката е станала в движение, най-вече около правенето на двете актуализации на бюджета.
Чобанов не отговори на въпроса дали е разочарован от икономическия екип на БСП, но обясни, че всеки има право на свое виждане. „Знаете, че БСП се обявиха за ляв завой, това се вижда и от името на коалицията сега – „БСП – Лява България. По този начин не бих се чувствал достатъчно комфортно да продължавам“, каза екминистърът.

Той разказа, че е получил офертата за включването в гражданската квота на ДПС лично от лидера Лютви Местан. Двамата не се познавали, преди Чобанов да стане министър. „Явно в процеса на работа е оценил възможността да бъда полезен“, каза финансистът. Той призна, че не е разговарял със Сергей Станишев, по чието време влезе в червените листи, и не знае дали му е обиден. Чобанов отказа да разсъждава по въпроса дали би приел да остане с БСП, ако са го били поканили, защото това е „в сферата на виртуалното“.

Ексминистърът предупреди БСП да не го споменават като удобно оправдание, защото то няма да е в негова полза.

Той обясни и че не се обижда от определението „българи-еничари“, защото то е обида за тези, които го дават. „Аз съм част от гражданската квота и приветствам идеята на ДПС да я разширяват. Това показва надетническия и национален характер на партията“, каза Чобанов. Той съобщи, че 17 от водачите на ДПС са с български имена, 15 от тях са етнически българи, а двама са роми.

„С Пеевски се познавам от началото на предходния парламент – визуално, за известен период от време бяхме депутати“, каза още Чобанов и допълни: „Сега по-често се виждаме като водачи на листи, правим съвместни събирания, уточняваме стратегия и тактика за изборите“. Според ексминистъра Пеевски няма как да има отношение към кризата с КТБ, защото не е участвал в мениджмънта на банката.

Чобанов обясни, че е мълчал умишлено за драмата около банката на Цветан Василев, защото отговорната институция в случая е БНБ. Той се разграничи от идеята за банкова ваканция и обясни, че по негово време са били отправени предложенията за специално законодателство по казуса.

„Бях в активна комуникация с Европейската комисия и благодарение на това можахме много бързо да договорим държавна подкрепа“, обясни още Чобанов.

Той изрази несъгласие с твърденията, че кабинетът на Орешарски е оставил държавата в разруха. Чобанов обясни, че според данните на НСИ от десетина тримесечия не сме имали толкова висок растеж по редица показатели.

3 сеп 2014, Вера Александрова