00-iaponiia-cyfnala-vishnaОфициално започна сезонът на цъфтежа на сакурата – далекоизточен сорт вишни, превърнал се в един от символите на Страната на изгряващото слънце

В събота в Япония официално започна сезонът на цъфтежа на сакурата – далекоизточен сорт вишни, превърнал се в един от символите на Страната на изгряващото слънце, а в понеделник разцъфтя и токийската сакура.
Цъфтежът на сакурата в столицата Токио започна в понеделник, съобщиха метеоролозите, натоварени с проследяването на пролетта.
Цветовете на т.нар. „контролно дърво“ в храма Ясукуни се отвориха.
Според японските метеоролози явлението в Токио е започнало с два дни по-рано в сравнение с миналата година и три дни по-рано от средното за страната.
Това се дължи на топлото време.
В събота първите цветове се появиха на дърветата в град Кагошима в едноименната префектура на югозападния остров Кюшу пет дни по-рано от обичайното.
През последните дни термометърът там се покачи над 20 градуса по Целзий.
Сакурата е типичен представител на растителния свят в Хималаите и Източна Азия: Китай, Корея и Япония. В Страната на изгряващото слънце възхитителното отношение пред сакурата чрез съзерцание и любуване на цветовете („ханами“) е широко разпространено: всяка година се проследява движещият се на север фронт на цветовете.
Местните информационни канали ежедневно публикуват данни за етапите на развитието на сакурата, както и информация за най-добрите места, за наблюдението ѝ.
На северния остров Хокайдо вишната ще се отвори чак към средата на май.
БГНЕС, japantoday.com

23 март 2015