actualno-iganovoСвикани са кризисните щабове на място в Иганово, както и в Карлово и Сопот заради взривовете, станали тази сутрин в складовете за боеприпаси. Превантивно е затворен участъкът от подбалканския път между Кърнаре и Анево, съобщи БГНЕС.

Обходът е през Карлово и с. Труд. На жп гарите Карлово и Христо Даново са спрени влаковете, които преминават през района. Към мястото на инцидента пътува главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

Сега няма кой да обвинят за гърмежите в складовете на ВМЗ, защото е нямало работници, нито пазачи. Така коментират ситуацията около новите взривове местните жители в селата Иганово и Певците.

Взривовете 7 часа сутринта, а първият сигнал е подаден на 112 в 7.23 ч. Хората са напуснали къщите си, но този път не са бягали към реката, а са се събрали на мегдана в Певците, пише „Марица“. Няма паника, обясни местен жител.

Първоначално са се чули няколко мощни взрива, а след това по-леки. Ударната вълна е изнесена към Балкана, защото има 10-метрова предпазна стена. Няма жертви. Засега основната версия е умишлено взривяване на боеприпаси.

„Тръгна работата в завода, искат да го вземат за жълти стотинки“, коментират в селата. Основната версия за взривовете на 21 март бе пожар. Оттогава до днес трикилометровата ивица край складовете беше отцепена, не се допускаха на паша и животните. Близо 200 души са викани на разпит. Петима от последните работници, които са влезли в склада са давали показания няколко пъти.

„Но сега не е ясно кой ще разкаже какво се е случило вътре“, коментират още хората от селата.

14.04.2015, actualno.com