000-P1090934 (1)Самочувствието на учениците е по-високо, отсъствията – по-малко.
Екипа на Ромска академия за култура и образование приключи реализацията на дейностите по проект „Уроци на успеха – село Жельо войвода”. 50 ученици от ОУ „Д-р Петър Берон” допълнително се подготвяха по български език и математика, за да преминат успешно в по-горен клас. Родителите на тези ученици участваха в срещи, на които имаха   възможност да споделят проблемите, свързани с обучението на своите деца.След 5 месеца работа учителите споделят, че има положителна промяна у учениците, макар и по-трудно доловима в успехите им в учебния процес. Магда от пети клас вече има смелостта да излиза на дъската и да пише. Исус от осми клас спечели награда за най-добро есе на тема „Какъв искам да стана”. В краткото си съчинение той разказва за желанието си да създаде свой сервиз за обслужване на колите от селото. Велчо, Мартин, Пламена, Симона и Димитър нарисуваха представата си за бъдещето. Учениците от всички класове представиха богата едночасова програма от песни и танци, посветени на училището и идващата ваканция. Самочувствието на учениците е по-високо, отсъствията – по-малко.
Дейностите по проекта имаха своя положителен ефект и върху родителите. Сега, след няколкото беседи, приятелските разговори с екипа и учителите, мнозина от тях откриват пряката връзка между образование и професия, по-добре заплатена работа, по-добра организация на личния и семейния живот. Всички родители желаят децата им да продължат образованието си в средните училища.000-P1090934
За петте месеца работа по проекта в сливенското село Жельо войвода, екипът на РАКО проведе няколко срещи с родителите на място в квартала; 10 работни срещи с учителите, конкурси; честване на 8 април – Международен ден на ромите. Закупени бяха за учениците от пети до осми клас 52 комплекта учебни помагала, 12 комплекта учебници за осмокласниците.

image001Дейностите по проекта се осъществяват с финансовата подкрепа на Тръст за социална алтернатива. Изявленията и мненията, изразени тук , принадлежат единствено на „Ромска академия за култура и образование” и не отразяват непременно вижданията на  фондация „Тръст за социална алтернатива” или нейните партньори.

15 юни 2014, АДД