0000-ukraiiМинистърът на правосъдието в Украйна Олена Лукаш предупреди, че ако протестиращите не напуснат сградата на министерството, ще бъде принудена да поиска извънредно положение, съобщи БиБиСи.
Припомняме, тази нощ опозицията в Киев щурмува и превзе Министерството на правосъдието. При влизането им в сградата не им е оказана съпротива. Отговорност за щурма пое гражданското движение „Общо дело”.
Лукаш ще призове Националния съвет за сигурност и защитата да въведе мерките.
По-късно прессекретарят на украинския премиер заяви за украинската УНИАН, че на съвещанието на кабинета, водено от премиера Микола Азаров, не е обсъждан въпросът за въвеждане на извънредно положение в страната.
Прессекретарят поясни, че е нужно да се прекратят спекулациите относно налагането на извънредно положение.
По информация на източници на Еспресо.TV, украинското външно министерство предупредило чуждестранните посолства, че може да се въведе извънредно положение.
Събитията в Украйна – заплаха за независимостта, обяви Партията на регионите. Представител на правосъдното министерство заяви пред кореспондент на украинската агенция УНИАН, че протестиращите са счупили прозорците на първия етаж на административната сграда и са създали барикади с мебели.
Демонстрантите също са завършили изграждането на барикада на улица „Городецка“, където е разположено и правосъдното министерство.
Украинският опозиционен лидер Виталий Кличко призова демонстрантите да прекратят окупацията на Министерството на правосъдието, цитиран от Интерфакс.
„Те искат да останат, но от друга страна аз ще се опитам да ги убедя“ да напуснат, подчерта той в столицата Киев.
Бившият боксьор подчерта, че трябва да се намери политическо решение между опозицията и правителството и призова за избягване на провокации.
По-късно от опозиционната партия на Кличко, Украински демократичен алианс за реформи (УДАР), информираха, че техният лидер не е успял да убеди протестиращите да напуснат министерството.
Радикалните членове на движението „Общо дело“ (Спилна Справа) са отхвърлили молбите на Кличко, допълват от партията.
Междувременно в момента на Майдана се намират около 2000 души, според кореспондент на УНИАН. На площада действат полеви кухни.
Опозиционните активисти вече превзеха административни сгради в около 10 украински града, където президента Виктор Янукович се ползва с широка подкрепа.
37 протестиращи са задържани за проникване в сградата на местната администрация в Днепропетровск. 18 полицаи са ранени при сблъсъци, съобщиха от милицията.
Новата протестна вълна бе отприщена, след като опозиционният лидер Арсений Яценюк отхвърли предложението на Янукович да го назначи за министър-председател.

27.01.2014, news.bg