000-killercopsВ града действа комендантски час

Убитият от полицай чернокож, момче във Фъргюсън, щата Мисури, САЩ, е бил застрелян с поне шест куршума.
Това показват резултатите от независима аутопсия, поискана от родителите на Майкъл Браун, съобщава телевизия CNN, цитирана от „Фокус“.
Два от куршумите са попаднали в главата, а останалите четири – в дясната ръка.

Куршумите изглежда са пронизали тялото му от много близко разстояние, пише за аутопсията Ройтерс, като се позова на в. „Ню Йорк таймс“, съобщи БТА.

Офицер от полицията в щата Мисури заяви, че съдейки по следите от барут, куршумите са „летели“ от далечно разстояние и са попаднали в предната част от тялото на младежа, съобщи американският информационен портал Daily Caller, предаде „Фокус“.

„Това може да е станало в случай, че той се е предал или ако е тръгнал да бяга от полицията”, заяви патоанатомът Майкъл Байдън, който е извършил аутопсията.

Свидетели вече разказаха, че младежът е бил с вдигнати ръце в знак, че се предава.

Инцидентът стана на 9 август, когато 18-годишният Браун бе убит при схватка с полицая Дарън Уилсън на излизане от магазин с открадната кутия пури.

Над седмица продължават размириците във Фъргюсън заради убийството.

Губернаторът на американския щат Мисури Джей Никсън нареди днес на Националната гвардия да отиде във Фъргюсън, за да помогне за възстановяване на реда в предградието на Сейнт Луис, предаде Асошиейтед прес.

Момче е ранено, а седем души са арестувани по време на сблъсъци с полицията тази нощ, съобщава информационният портал Vox. Около 400 души, предимно младежи, но и семейства с деца, се събраха на импровизирания митинг, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Полицаи пристигнаха в района с бронирани автомобили и използваха димни гранати срещу демонстрантите, включително срещу отразяващите обстановката във Фъргюсън представители на медиите.

Дотогава протестът изглеждаше мирен. Полицията обаче обясни, че използва димните гранати, за да разпръсне „агресори“, опитващи се да проникнат в команден полицейски пост, и че бронираните автомобили са разположени по улиците, за да гарантират обществената сигурност.

Служители на реда произведоха предупредителни изстрели във въздуха и предупредиха с мегафони демонстрантите да се разотидат.

Съобщава се за вандалски прояви и разграбени магазини. В града действа комендантски час.

В събота около 200 души отказаха да спазят обявения полицейски час и на полицията се наложи да използва сълзотворен газ и димни бомби.

От 21 000-те жители на града около 60 процента са чернокожи, а от 53-мата градски полицаи 47 са бели.

18 август 2014