000-hunПреди пет години серия от убийства на роми разтърси Унгария. Извършителите вече са зад решетките. Близките на убитите обаче и до днес не са получили никаква помощ от държавата. Защо?

Татарсентдьорд е малко унгарско село, разположено на 55 километра южно от столицата Будапеща. В покрайнините на селото живеят бедните роми. Домът на семейство Чорба е точно до гората. Преди пет години, в нощта срещу 23 февруари 2009, десни екстремисти подпалват къщата и стрелят с ловджийски пушки по бягащото от огъня семейство. Бащата и синът са убити, една от дъщерите е тежко ранена, а майката се отървава с леки наранявания.

Провалът на следствието

Престъплението в Татарсентдьорд е второто от серията убийства в Унгария, извършени в периода 2008 – 2009 от десни екстремисти, чийто резултат гласи: шестима убити роми и 55 тежко ранени. Случилото се в това село бележи и повратна точка в разследването на серията убийства. От този момент нататък следователите решават, че мотивите на престъпниците са расистки. Шест месеца по-късно – в края на август 2009 – убийците са заловени. Оказва се, че става въпрос за десни екстремисти, които са били добре познати на властите. До лятото на 2008 година те са били под наблюдение на тайните служби.
През август 2013 трима от извършителите бяха осъдени на доживотен затвор, а техен съучастник получи 13-годишна присъда. Още през септември 2009-та година бившият шеф на тайните служби призна за сериозни пропуски в разследването и заяви, че службите са можели да арестуват много по-рано престъпниците и по този начин да предотвратят последните две убийства.
Въпреки това признание, близките на жертвите не са получили никакви обезщетения от държавата. Нито един високопоставен представител на властите не се е извинил за пропуските в следствието, нито пък по някакъв начин е демонстрирал съчувствие – нито от предишната социално-либерална коалиция, по чието време са извършени престъпленията, нито от сегашното национално-консервативно правителство.
Едва след приключването на процеса, правителството на Виктор Орбан обеща обезщетения за близките на жертвите. Преди това правозащитници и адвокати отправиха многократно драматични апели към властите. „Те имат големи финансови проблеми и живеят в изключително мизерни условия“, казва либералният политик Йозеф Гулияш, който през 2009-та инициира парламентарна комисия за разследването на убийствата на ромите.
Гулияш полага грижи за някои от близките на жертвите и оцелелите от нападенията роми. Той събира дарения за тях. В края на миналата година например са били събрани пари за закупуването на дърва за огрев на 11-членното семейство Чорба. Петимата възрастни и шестте деца живеят в общо три стаи и преживяват с около 500 евро месечно. „Къщата ни спешно трябва да бъде ремонтирана“, разказва Елизабет Чорба. „Водопроводът не е наред, стените са мухлясали, но ние нямаме пари за ремонт“, казва тя.
Много от оцелелите и близките на убитите страдат и от психическите последици от нападенията. Повечето от тях са нетрудоспособни и не могат да си позволят подобващо медицинско обслужване.

Обезщетенията ще дойдат, но кога?

Правителството на Виктор Орбан възнамеряваше да реши въпроса с обезщетенията до края на октомври 2013 година. Все още обаче не се е случило нищо. Едва в началото на февруари 2014 Министерството на човешките ресурси натовари унгарския филиал на помощната организиция „Бял пръстен“ да провери условията за живот на всички засегнати от серията убийства.
Организацията ще представи заключителния си доклад до края на месеца. Не е ясно обаче колко още време ще мине, докато засегнатите наистина получат някаква помощ. Министерството на човешките ресурси обяснява досегашното забавяне с „юридически трудности“.
DW.DE, 24 февруари 2014

*Заглавието е на АДД