000-turchinovВременната окупация на Крим няма да позволи на Русия да реализира своите хищнически планове, а президентът на Русия Владимир Путин и политическото ръководство на Русия ще отговарят пред света за престъпленията си на територията на Украйна. Това на брифинг заяви и. д. президент на Украйна и председател на Върховната рада Александър Турчинов, предаде УНИАН.
„Ние искаме да предупредим президента Путин, който носи непосредствена отговорност за тази провокация, и политическото ръководство на Руската федерация, че ще отговарят пред света за престъпленията, който те днес извършват в нашата страна. Крим е бил и ще бъде част от нашата страна. Това е позицията на Украйна и целия цивилизован свят”, каза Турчинов.
По-рано премиерът на Украйна Арсений Яценюк поиска свикване на комисия с участието на министрите на отбраната на Украйна, САЩ, Великобритания и Русия за незабавно решаване на въпроса със силовите действия на русите военни в Крим срещу украинските военнослужещи. Това Яценюк заяви в Министерство на отбраната.
„Днес руските военни започнаха да стрелят по украински военнослужещи, а това вече са военни престъпления, които нямат срок на давност. Затова трябва да се свика незабавно комисия на министрите на отбраната на Украйна, САЩ, Великобритания и Русия, като участници в Меморандума от Будапеща. Да се реши въпросът за недопускане по-нататъшно ексалиране на военния конфликт и започване на политически диалог за възстановяване правата на украинската държава и спиране нарушаването на международното право от Руската федерация”, отбелязва Яценюк.
18.03.2014, актуално