000-gigantskata-dupka-v-sibirИзследователи ще проучват странна гигантска дупка, която се появи в един от най-изолираните райони на Русия
Изследователи ще проучват странна гигантска дупка, която се появи в един от най-изолираните райони на Русия, предаде Ройтерс, като се позова на информация на руската държавна телевизия. Не е ясно какво е причинило появата на огромния кратер с около 100 метра диаметър, заснет от въздуха в Ямал, чието име означава „Краят на Земята“ на местния ненецки език. В този район температурите пада до -50° по Целзий и слънцето едва изгрява през зимата. Експедиция за събирането на проби от почвата и от водата от района на обекта се планира за утре. В нея ще участват двама изследователи от базирания в Сибир Център за изследване на Арктика и един учен от Руската академия на науките. Те ще бъдат придружени от специалист от Министерство на извънредние ситуации.
Ямал, в Северозападен Сибир, е обитаван от пастири на северни елени. Той е един от най-богатите на природен газ руски региони. Гигантската дупка беше открита край газовото находище Бованецки. Има предположения, че тя може да се е образувала след подземна експлозия. Наличието на тъмна почва около нея, говори за действие на висока температура.
Експертите са убедени, че ще се намери научно обяснение за появата на дупката и че тя няма нищо общо с появилите се веднага твърдения, че причинена от НЛО обект, разбил се на Земята, пише „Сайбериан Таймс“.
Говорител на местните власти отхвърли възможността кратерът да е причинен от метеорит, но подчерта, че е твърде рано да се каже какво е предизвикало появата на гигантската дупка.
„Определено можем да кажем, че не е от метеорит. Все още обаче не разполагаме с подробности“, заяви говорителят.
Първоначално се смяташе, че докладите и снимките са фалшификати, но дупката е реално явление и се предполага, че се е формирала преди около две години.

17.07.2014, vesti.bg

Източник: Ройтерс, „Сайбериан Таймс“
снимка-източник: Youtube.com