00 romano-1 В Сливен бе представена книгата на Стела Костова с рецепти от ромската кухня. Събитието, организирано от Ромска академия за култура и образование и НЧ „Йордан Русчев – ДАНКО-2017“, се превърна в поредния празник на ромите, които само дни преди това отбелязаха Васий/Васильовден, като начало на Новата 2018 година.

Книгата „Ромски ястия/Романо хаби“ бе представена от Светлана Лечкова, почитан в средите на готвачите кулинарен експерт. Лечкова подчерта особената фамилна топлина, която се усеща в работата на авторката, желанието й да запази огъня от традицията, вкуса на бабините ястия.  „Това не е просто рецептурник, това е „да се завърнеш в бащината къща“, илюстрира с поезия своите впечатления Светлана.
В краткото си слово Стела Костова първо благодари за искрената и добронамерена подкрепа на всяка от жените, които са разкрили пред нея богатството на семейната кухня. Благодарствени думи тя отправи и към хората реализирали нейните представи като визия, оформление, печат.
Шоу-програма изнесе Ансамбъл „Романи чълхъя“. Малките танцьори на Ансамбъла направиха  премиера на скоро заучени танци, а дамският хор изпълни 4 песни на Йордан Русчев – Данко.
Прекрасна изненада за многобройните присъстващи бяха ястията, по рецепти от книгата, изготвени от жените, мнозинството, от които пеят в хора. Сарми, баници, баклава, погачи,  гювеч, петел с кисело зеле, боб с кисело зеле, топло вино с люти чушки, греяна ракия, гъбена каша, лапад с ориз, баклава, кадаиф, тиквеник, кекс, пасти, торти и много други вкусотии задоволиха и най-изтънчените вкусове на почитателите на ромската кухня.00 romano-2

00 romano-300 romano-600 romano-500 romano-4

18.01.2018, рако

 

 

 

 

 

 

 

 

logo-zov«Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр. Сливен” се реализира с финансовата подкрепа на  Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз.