bf11a562189faed09588d467629647f5Софийският апелативен съд оправда бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по обвинението, че е осуетил наказателно преследване срещу бившия директор на РЗ БОП-Велико Търново Орлин Тодоров. Цветанов е оневинен по всички обвинения.

В процеса за шестте „не”-та, както стана известен случаят, Цветанов беше осъден от две последователни инстанции на 4 години затвор. Върховният касационен съд обаче върна делото на предходната инстанция за ново разглеждане с мотива, че присъдата на Цветанов не постановена безпристрастно.

Съдът отмени присъдата на Цветанов и върна делото за ново разглеждане

Тази сутрин като свидетели по делото се явиха Станимир Флоров – бивш шеф на ГДБОП, и Петър Христов. Двамата бяха разпитани, за да се установи дали, отказвайки да разпореди подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, Цветанов е сложил чадър над него.

По-рано адвокатът на Цветанов – Менко Менков, заяви, че обвинителният акт срещу довереника му не почива на законова основа и министърът на вътрешните работи е имал право да действа при оперативна самостоятелност. На обратното мнение е прокуратурата, откъдето смятат, че Цветанов е нямал правомощията да откаже прилагането на СРС, след като това вече е било разрешено от съда.

След края на заседанието Цветан Цветанов коментира обвинението срещу себе си, като заяви, че някой може би е преценил, че трябва да се реваншира заради дейността му като министър на вътрешните работи. Той добави, че никога не се е чувствал виновен, или че е направил някакво нарушение.

Зам.-председателят на ГЕРБ заяви още, че няма да използва оправдателната си присъда от днес за предизборното говорене, за разлика от други хора, които през 2013 г. са го призовавали да се оттегли от политиката, защото е подсъдим.

Решението на съда от днес може да се протестира от обвинението пред Върховния касационен съд.

Две съдебни инстанции осъдиха Цветан Цветанов на 4 години затвор, но Върховият касационен съд  отмени присъдата и върна делото за повторно разглеждане на Апелативния съд. На предишното заседание беше разпитан бившия главен секретар в мандата на Цветанов – Калин Георгиев.

С разпитите магистратите трябва да изяснят дали, отказвайки да разпореди подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, поставяйки шест пъти „Не” под разрешени от съдия СРС, бившият вътрешен министър е сложил чадър над него заради близостта на Тодоров със Станимир Флоров.

DarikNews.bg